Hanefi mezhebine ait fıkıh kitapları – Arapça fıkıh kitapları indir
Mecme’ül Enhur (Mülteka’l-Ebhur’un Şerhi) Damad
Hanefi İslam Hukuk ilim adamlarından merhum İbrahim b.Muhammed el-Halebi’nin ‘Mültekal Ebhur’ adlı değerli ve meşhur eserinin şerhidir.
cilt 1 / cilt 2 / cilt 3 / cilt 4
_______________________________________
el- Kâsânî , Bedâiu `s- Sanayi
Yazarın tam adı : Alaüddin Ebu Bekr b. Mes’ud el-Kasani (ö. 587 h.)
indir
_______________________________________
İmam Sarahsi , el Mebsut
Bu kitap Prof.Dr.Cevat AKŞİT başkanlığında geniş bir ilmi heyet ile dilimize çevrilmiştir. 31 cilt olarak piyasaya sunulmuştur.
indir
_______________________________________
İmam Ebu Yusuf (İ.Azam’ın öğrencisi) , Kitabul Asar
Hanefî mezhebinin imamı Ebû Hanife’den sonra gelen büyük Hanefi fâkihi .
Adı Ya’kub b. İbrahim el-Ensârî’dir. Irak bölgesinin fâkihi kabul edilen Ya’kub 113/731 yılında Kûfe’de doğdu. Yûsuf adlı bir oğlu bulunduğu için Ebû Yûsuf (Yûsuf’un babası) lakabıyla meşhur oldu. Ailesi fakirdi ve Ebû Hanife’nin yardımıyla ilim tahsiline başladı.
indir
_______________________________________
Şurun bilali,Nurul izah
indir
_______________________________________
Ebul hasen el kuduri el bağdadi,Lubab,Kuduri,Şerhu kitab
Hanefi fıkhında önemli bir yere sahip olan bu kitap Ali Arslan — Eski Tekirdağ Müftüsü tarafından tercüme edilmiştir.
indir
_______________________________________
İmam Muhammed (İ.Azam’ın öğrencisi) , el Camiu Sağir
MUHAMMED B. HASAN eş-ŞEYBANİ
Hanefi mezhebinin üç büyük imamından biri. Eserleriyle Hanefiliğin sistemleşmesinde ve yayılmasında etkili oldu. Ebu Yusuf’la birlikte, kendisine Hanefi mezhebinin iki imamı anlamında “İmameyn” denir.
İmam Şafiî, İmam Muhammed’den çok istifade ettiğini belirtip, ondan aldığı ilim ile bir çok kitap yazdığını ifade eder (İbn Nedim, el-Fihrist, s. 295). Nafi de, İmam Muhammed’in insanların en fasihi olduğunu söyleyerek, onun dil sahasındaki bilgisine dikkat çeker (İbn Abdilber-el-İntika, s.174).
İmam Muhammed’in Abbasi halifeleri ile ilişkisi olmakla beraber, kendisinin ve ilmine haysiyetini daima koruduğu belirtilir. Hükümdarların önünde eğilmezdi ve onlara yüzsuyu dökmezdi (Hatib el-Bağdadi- Tarihu Bağdad, II, s.173).
indir
_______________________________________
Mevsili,el İhtiyar
Nesebi Ve Doğumu:
İmam Abdullah b. Mahmûd b. Mevdûd b. Mahmûd ebu’l-Fadl Mecdüddin el-Mavsılî H. 599’da Musul’da doğmuştur.
Hocaları:
İlk olarak babası Şeyh Mahmûd’dan ders aldı. Sonra Şam’a gitti. Orada Cemaleddin el- Husayrî’den ders aldı.
Âlimler Arasındaki Yeri:
Usûl-i fıkıh ve fürû-i fıkıhda kendi asrında tek adamdı. Nassların hepsi ezberinde olduğu ve tatbikat durumlarını gayet iyi bildiği için, fetva verme zamanında onlara müracaat etmeğe ihtiyaç duymazdı.
Eserleri:
El- Muhtar li’l- Fetva: Bu eserini gençliğinin ilk zamanlarında kaleme aldı. Sonra bunu şerh ederek, adını “El- İhtiyar” koydu. Muhtar adlı eseri sonradan gelen ilim adamlarının güvenini kazanan dört metin (el-mütunü’l- erbaa) dan biri olmuştur ki, bu dört eser şunlardır:
1- El-Vikaye
2- Mecma’ü’l-Bahreyn
3- El-muhtar
4- Kenzü’d-Dekâik İlmî derecesi:
İlmi Derecesi:
Mavsılî, zayıf ile kuvvetliyi, râcih ile mercûhu ayırdetmeye muktedir olan mukallidler tabakasındandır.
Yaptığı Vazifeler Ve Ölümü:
Kûfe’de kadılığa tayin edildi, sonra azledildi ve Bağdad’a gitti; orada Ebû Hanîfe mesnedinde ders verdi. Hicrî 683 senesinde 19 Muharrem cumartesi günü vefat edinceye dek, ders ve fetva vermeye devam etti. (Şanı yüce olan Allah (cc) ona rahmet eylesin ve bizleri de onun eserinden yararlandırsın) Amin.
indir
_______________________________________
İbn Humam,Fethul Kadir
Adı Kemaleddin Muhammed’tir. Dedesi Hümameddin’in ismine izafeten İbn (İbnü’l-) Hümam lâkabıyla tanınıp meşhur olmuştur. Sivas’tan Mısır’a göç etmiş bulunan ailesinden dolayı es-Sivasî ve doğum yeri olan İskenderiye’den ötürü de İskenderî lâkaplarıyla da anılmıştır. Mısır’da eğitim görüp burada hizmet vermiş ve Hanefi fıkhının önemli âlimlerinden biri olarak kabul görmüştür. İslâm dünyasında, “Fethu’l-kadir” adlı eseriyle şöhret bulmuştur. Risâle-i Nur’da; ilmi gelişmeleri din namına reddeden ve fikren uykuda olan insanların dine verdikleri zararlara işaretlerde bulunulmuş; daldıkları uykudan hâlâ uyanamamış olanların müracaat edebilecekleri âlimler arasında İbn Hümam’ın ismi de zikredilmiştir. Künyesi Kemaleddin Muhammed bin Abdülvahid bin Abdülhamid es-Sivasî el-İskenderî şeklindedir.
İbn Hümam’ın daha çok hadis ve tefsir alanında otorite kişiler arasından yer aldığı ifade edilmektedir. Âyet ve hadisleri yorumlamadaki mahareti, bu alanda iyi bir birikime sahip olduğunu ortaya koydu. Bu alandaki “Fethu’l-kadir” adlı eseriyle önemli bir şöhrete ulaştı. Hadis konusunda önemli bir bilgiye sahip olduğunu ortaya koymuş oldu. Bazı âlimler tarafından, Hanefi fıkhının büyük hafız ve muhaddisleri arasında gösterildi. Senedi zayıf olan bazı hadislerin sahih olabileceğine işaret etti. Bu çerçevede, Kur’an ve Sünnet arasındaki bütünlük üzerinde durarak, hadisleri yorumlamaya çalıştı.
indir
_______________________________________
İbn Abidin,Reddül Muhtar
Muhammed Emin bin Ömer bin Abdülaziz’dir. Hanefi fukahasından meşhur bir zattır. Küçük yaşta Kur’an-ı Kerim’i ezberlemiş, sonra bir müddet babasının ticarethanesinde ticaretle meşgul olmaya başlamış, boş kaldıkça Kur’an-ı Kerim okumaya devam etmiştir.
Bir gün dükkânının önünde Kur’an okurken oradan biri geçmiş ve kendisine orasının bir ticarethane olduğunu, burada Kur’an okumakla hem kendini, hem başkalarını günaha soktuğunu, ‘Kur’anda da lahn yaptığını hatırlatarak okumamasını tenbih etmiş. Bunun üzerine İBN-İ ÂBİDİN derhal babasından izin alarak o zaman Şam’da meşhur Kur’an hafızlarından Şeyhu’l-Kurrâ Saîdü’l-Hamavî’ye intisab etmiş. Ondan tecvid ilmine dair Meydâniye’yi Cezeriyye ve Sâtıbiye’yi okumuş. Sonra derece derece sarf, nahiv ve Şâfiî fîkhı ile meşgul olmuş. Daha sonra Seyyid Muhammed Şakir Salimî’nin derslerine devam etmiş. Ondan ma’kûlât ile tefsir ve hadis okumuş, fıkha dair birçok şeyler öğrenmiş. Ve onun tavsiyesiyle Şafiî’den Hanefi mezhebine intikal etmiştir.
İlmiyle âmil, fâzıl, verâ’, ve takvâ ile maruf olan İBN-İ ÂBİDİN Şam’ın muhaddisi Küzberî’den icazet almış; kendisi de birçok ulemaya icazet vermiştir. Müellefatı çok olup bazıları şunlardır:
Tefsir-i Beyzâvi’ye Hâşiye, Reddü’l-Muhtar Ale’d- Dürri’l-Muhtar el-İbane… İthâfüz-Zeki… İcâbetü’l- Gavs, Bugyetü’l-Menâsik, Tahbirü» It-Tahrir, Tahrirü’l-İbâre, Tahrirü’n-Nukûl, Tenbihu Zevi’l-efhâm alâ Butlâni’l Hükm, Tenbihü’l-Gâfilin, Tenbihü’l-Vüfûd, Tenkîhu’l-Fetâve’l Hâmidiye, er-Rahiku’l Mahtûm, Refu’l-İştibâh, Şifâü’l-alîl Ukudü’l-Leâli, el-İlmü’z-Zâhir, el-Fevâidü’l Acîbe, Münhatü’l-Hâlik, Minnetü’l celîl, Menhelül Vâridîn. Nesemâtü’l-Eshâr vesâire…
İBN-İ ÂBİDİN 1784 tarihinde Dımaşk’ta doğmuş 1836’da yine orada vefat etmiştir. Cenazesi Babı’s-Sagîr’e defnedilmiştir.
Reddü’l-Muhtar’ın Kurretü Uyûnü’l-Ahyâr adında bir tekmilesi vardır. Bunu, oğlu Alâaddin Muhammed yazmıştır.
indir
_______________________________________
İbn Abidin,el Bahrul Raik fi şerhi kenzi dekaik
cilt 1 / cilt 2 / cilt 3 / cilt 4 / cilt 5 / cilt 6 / cilt 7 / cilt 8 / cilt 9
_______________________________________
İnaye fi şerhi Hidaye
indir