1145 – Soru: Benim 28 yaşında bir oğlum Ankara Numune Hastanesi’nde öldü. Biz yok iken hastane defin etmiş. Şimdi bunun mezarının tapusu alınmayıp ve mezar da yaptırılamaz ise bir veya iki sene sonra başka birisi oraya gömülür, deniliyor. Tapusunu alıp yaptırmaya da bütçem müsait değil. Bu durumda ne yapmam gerekir?
Cevap: Dinimiz, gücünüzün yetmediği bir işle sizi mükellef tutmamıştır. Bu itibarla yapacağınız bir iş kalmamaktadır.
1146 – Soru: İnsan vefat ettiği zaman nelerden sorguya çekilecektir?
Cevap: İbadetlerinden. Yapması gerekli olan işleri yapmamak, yapılması haram olan şeyleri irtikap etmekten sual sorulacaktır.
1147 – Soru: Erkeklerin mezarı, göbeğe kadar, kadınların kabrinin göğüs hizasına kadar kazılmasında bir sebep var mıdır?
Cevap: Onların hayatta bulundukları sıradaki tesettürlerine uygun düşecek bir kabir yapmış olmak bakımından alimlerce böyle tensip edilmiştir.
1148 – Soru: Bazı kabirleri betondan yapıp üstünü açık bırakıyorlar. Üzerine de gül dikiyorlar. Bunda bir sakınca var mı?
Cevap: Kabrin bozulup kaybolmaması için, etrafını tuğla veya beton ile çevirip üzerine gül veya yaz-kış yeşilliğini koruyan bir şey dikmek caizdir.
1149 – Soru: Kabirde azap, yalnız cesede mi, yoksa ruhla birlikte cesede mi olacaktır?
Cevap: Kabirdeki azabı ruh ve ceset müştereken tatmaktadır. Ruh bedeni terk ettiğinde vücutla alâkası tamamen kalkmış değildir. Bazı yönleriyle kalkmış olsa da, bazı bağlantıları devam etmektedir. Acı duymak, azabı hissetmek gibi hususlar, ruhla ceset arasında devam eden irtibatlar cümlesindendir. Bu azabı hissetmek için ruhun bedene iadesi şart değildir. Bu hususta Ömer Nasuhi Bilmen merhumun “Muvazzah İlm-i Kelâm” adlı kitabını okumanızı tavsiye ederiz.
1150 – Soru: Münker-Nekir melekleri hakkında “Münkir” mi “Münker” mi demek doğrudur?
Cevap: Soru meleklerinin biri olan “Münker”, ism-i fail şeklinde değil, if’al babından ism-i mef’ul vezninde olacaktır. Bu tabir onların inkâr edilmiş olduklarından değil, tanınmış ve bilinmiş olmamalarından dolayı verilmiş bir isimdir.
1151 – Soru: Kabirleri ziyaret etmek için haftanın hangi günü tercih edilmelidir?
Cevap: Kabirler haftanın her gününde ziyaret edilebilir. Bilhassa cuma ve cumartesi günleri ziyaret için tercih olunmalıdır.
1152 – İbni Nüceym Fetvalarından:
“Küçük (yaştaki çocuk) kabrinde sual olunur (H.Ec. 1/8)
Açıklama:
Bu fetvadaki “sual” kelimesini “azap” lâfzı ile karıştırmamalıdır. Sual olunması, azap olunmasını gerektirmez. Mükellefiyet çağına ulaşmamış çocuğa azap yoktur.
1153 – Soru: İnsan ölünce ruhu nerede kalır ve kandil gecelerinde dünya alemine geçer mi?
Cevap: Vefat eden bir kimsenin ruhu, alem-i berzahta kalır. Mübarek gün ve gecelerde ruhların bu alemi ziyaretleri, İslâmi eserlerde açıklanmaktadır.
1154 – Soru: Kabir ziyaretlerinde helva getirip dağıtmakta bir sakınca var mıdır?
Cevap: Bid’attır.
KAYNEK : MEHMET EMRE , ÜÇ BİN SEÇME FETVA
selamün aleyküm. şuan oturmakta olduğumuz ev 1 asırlık var neredeyse. bizim evin altında mezar olduğuna dair bazı şüphelerimiz var. evin o bölgesinde vc banyo bulunmakta ama direk üzerinde yere zemin şeklinde değil. eğer mezar varsa mezarın üzerindeki ev sakinlerine negibi zararı olur. üzerinde vc banyo olması bilmeden ne gibi sonuç doğurur sakıncası varmıdır.
Evin altında mezar olmasının sizlere hiç bir zararı olmaz.Üzerinde banyo bulunması da sakıncalı değildir.Bilindiği üzere ülkemizde pek çok savaş cereyan etmiştir. Kim çıkıp da ” Kesinlikle benim evimin altında mezar yoktur.” diye bilir ki ?Asla unutmayalım ki ölünün değil,dirinin zararı dokunur!
Ama daha çok yeni olan bir mezarı yıktırıp da üstüne ev inşa etmek dinen sakıncalıdır çünkü mezardaki her ne kadar ölü olsa da o bir insandır ama aradan yıllar geçince artık orada bir insan kalmaz,sade bir toprağa dönüşür.
”Andolsun, bundan önce biz Âdem’e (cennetteki ağacın meyvesinden yeme, diye) emrettik. O ise bunu unutuverdi. Biz onda bir kararlılık (kast) bulmadık.”(Taha : 115)
Görüldüğü üzere Adem (a.s) kasıtlı olarak yapmadığı şeyden sorumlu tutulmamıştır.Eğer kast olmaksızın yaptığı şeyden sorumlu tutulmuş-günah kazanmış- olsaydı ” ismet (günahsızlık) ” sıfatına aykırı olurdu.Oysa tüm peygamberler günahsızıdır!Kast olmaksızın yaptığımız şeylerden günah kazanmayız.
slm evleneceğimiz kişiyi bimi seçiyoruz yoksa anne babamız gibi öncedenmi tain oluyor kader kısmet nasip işimi rızık gibi?şimdiden ilginize teşekkürler-
Her şeyde hür olduğumuz gibi evleneceğimiz kişiyi seçme konusunda da hürüz.Evleneceğimiz kişiyi bizler seçeriz,bu cümlemle şunu kast ediyorum : Allah,hür iradenle seçeceğin bir seçeneği değiştirmez,sana müdahelede bulunmaz ama ailen,çevren gibi yan faktörler seçiminde etkili olabilir.Şununla evlen diye tavsiyede bulunabilirler veya bazen aileler (yanlış olmakla birlikte) zorla evlendirebiliyor ama şu cümle kesinlikle doğru değildir : ” Allah kiminle evleneceğimizi önceden yazmış,o yazılan artık bizim kısmetimiz oluyor,başka tercih hakkımız yok.”Bu inanç,ehli bidat dediğimiz bir inanç mezhebi olan cebriye mezhebinin görüşüdür.Seçemediğimiz şeyler: dünyaya gelip gelmeme kararı ve kimin tarafından (anne baba seçimi) getirileceğimiz kararı,ayrıca dünyadan gidiş kararı.Bunun dışında kadermiş kısmetmiş bunlar önceden belirlenmiş şeyler değildir.Kader konusu hakkında geniş bilgi için /2009/04/10/kader-kaza-irade/
PAROLARINIZ ÇOK KARIŞIK PARALO GİRMEK ÇOK VAKTİMİ ALIYO BUNA RAMEN KABUL OLMUYO YANLIŞ PARALO DİYOR DAHA KOLAY SİMGELER KOYUN LÜTFEN
BİRDE BEN EWLENMEK İSTİYORUM AMA HEP ENGELLER ÇIKIYOR BEN EŞİMDEN AYRILDIM EŞİMDE BANA TUAF ŞEYLER YAPTI MESELA KOLUNA ÇATAL İNE BALAN MIŞ KIYAFET VE BUNUN GİBİ ACAİP DURUMLAR AABA BÜYÜMÜ YAPTIRDI BÜYÜDEN KURTULMAK İÇN NE ÖNERİRSİNİZ VE İSLAMİ GÜZEL Bİ EWLİLİK YAPMAM İÇN TESİRLİ BİDUA FALAN VARMI TEECCÜDDE FALAN KALKIYOM BENİME YUVAM OLSUN DİYE AMA ÇÖZEMEDİM
şifreniz değiştirilecek ve e postanıza gönderilecektir.
Evlenmek için gerekli sebeplere sarılmanın gerekliliğinden bahsederler.Yani evinize kapanıp bekleyerek,önünüze çıkanlarda daima bir kusur bularak vb. şeyler ile evlilik müessesesine ulaşma ihtimaliniz azalır.Gün gelir evlenirsiniz,bunun için canınızı sıkmamalısınız.Size büyü yapıldığına dair şüpheleriniz varsa , büyücü,kahin vb. uydurma ünvanlı kişilere değil,bağlı bulunduğunuz il ya da ilçe müftülüğüne gitmenizi ve derdinizi anlatmanızı tavsiye ederiz.
çok teşekkürler arapça videoları için
Ne demek,bu bizim işimiz.Sadece biraz yavaş ilerliyoruz.Öncelik vermemizi istediğiniz sınıf ya da ünite varsa onu öncelikle işleyebiliriz.
ben ilahiyat birinci sınıftayım imamhatip mezunu olmayınca hiç arapçam yok oyüzden birinci sınıf benim için ii olur.inşaallah haftaya daha rahat çalışacağım.sayenizde inşaallah
komşumun bana borcu vardı ben ailemle yaşıyorum dolayısıyla fitremide ailem veriyor komşum borcunun bi kısmını getirmiş durumuda iideil bende kalanı getirme benim fitrem olsun dedim acaba fitre yerine geçermi
bide fitrenin hepsini aynı kişiyemi vermemiz lazımmesels 4milyon birine 3milyon birine versek olurmu asgari fitre nekadar verelim.şimdiden teşekkürler.
Kimler fitre vermek zorundadır? Kendisine ait ev,araba ve bir yıllık geçim masrafı dışında,80.18 gr altın veya bu değerde parası olana gerekir.Bunlara sahip olmayan fitre vermek zorunda değildir.Bunu bilenlerin sayısı oldukça az.Bu,bilgiye tüm ilmihal kitaplarından ulaşılabilir.Kaynak gerekirse verebiliriz.Tabi bu anlattığımız Hanefi mezhebine göredir.Diğer mezheplerde bu şartlar aranmaz.Borcunu almayarak fitre yerine sayabilirsiniz.Fitreyi aynı kişiye vermeniz gerekli değildir.Bu yılki fitrenin asgari miktarı 6,5 tl dir.
Arapçanız hiç yoksa burada anlatılanları tam olarak anlayamadığınız kanısındayız.Fiil ve isim çekim kitabı alarak kendinize bir iyilik edebilirsiniz veya dosya indir bölümünden ”arapça eğitim kitabı” adlı kitabı indirebilirsiniz.
emsile avamil kitablarım var kursa gidiyorum burayı ek olarak çalışacam inşaallahyanlız emsile kitabını indiremedim niye inmedi anlamdım
Emsile avami,bina kitaplarınız varsa indirmenize gerek yok çünkü arapça eğitim adlı kitapta da aynı kitaplar yer almaktadır.Dosyayı indirmek için dosya indir sayfasına girmeniz ve ”Arapç eğitim kitabı” yazan yere tıklamanız ve kaydetmeniz yeterlidir.
diyanet yeterlilik sınavına kimler girebilir şartları nedir biliyomusunuz?
Sorunuzun cevabını biliyorum.Kimlerin girebileceğini görebilmek için şu adresi ziyaret edin :
http://personelweb.diyanet.gov.tr/personel/duyurular/duyurular.aspx?id=54
teşekkürler.ben şu anda ilahiyat önlisans son sınıfa geçtim 2yıllık mezun olacam inşaallah. ben anadolu lisesi mezunuyum.2yılllığı bitirince ne olabilecem.bi bilginiz varmı.
ilahiyatın arapça soruları ve cevaoları neden yok.nerden bulabilirim bütün çıkmış arapça sorularını birinci ve ikinci sınıf sorularının hepsi.
2 Yıllık ilahiyatı bitirince, Kur’an kursu öğretmeni olabilirsiniz.Lakin ön lisans mezunu olduğunuzdan,kpss’de yüksek puan almanız gerekecektir.Çünkü ön lisans mezunlarından alınan öğretici sayısı imam hatip mezunlarından alınan sayıya göre daha az.Bundan ötürü yüksek puan almanız gerekecektir.Ön lisans mezunu olduğunuzda Kur’an kursu öğreticisi dışında bir şey olabileceğiniz zannetmiyorum.
Sitemizde tüm çıkmış soru ve cavapların olduğunu (2000-2009) düşünüyorum.Hatta 2009 arapça sınav sorularının çözümünü video olarak koyduk.
hac görevlisi olmam için ne yapmam lazım.
Din görevlisi olduktan sonra hac görevi için sınav var.O sınavı geçebilmeniz gerekir.Din görevlisi olmadan hac görevi alabilme ihtimaliniz (özel sektör hariç) sanırım yok.
çok teşekkürler sizin sayenizde baya bilgilendim.
imamhatip lisesi okuyor dışardan arkadaşım bende hem açık öğretim ilahiyat okuyup hemde imamhatip okuyabilrmiyim.
Lise ile üniversiteyi aynı anda okuyabilme ihtimaliniz yok ama ikinci lise olarak imam hatip lisesini okuyabilirsiniz tabi bununla ilgili yönetmelik değişmediyse.
Elimizden geldiğince siz değerli takipçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz.
cok güzel beğendim güzel konular herkese okumalarını tavsiye ederim tüm insanlara
cokgüzel beğendim herkese okumalarını tavsiye ederim