Cevşen diye meşhur olan dua , hadis ile mi sabittir ?
Bazı meşhur siteler buna cevap olarak hadis ile sabittir dese de diğer bazı meşhur siteler bunun uydurma bir metin olduğunu ifade eder.Hiç bir meşhur hadis alimi tarafından bu metin tahriç edilmemiştir.Falanca alimin kitabında yer aldığına göre sahihtir demektense , hadisin asli kaynağını göstermeyi deneseler de deliller konuşsa ve böylece doğmatizm yerine rasyonalizm yeşerse.
Cevşen’in Mecmuatul Ahzab’da geçiyor oluşu onun hadis ile sabit olduğunu göstermez.Nitekim ilgili kitap hadis kitabı değildir,dua kitabıdır.Dua kitapları aslî hadis kaynağı olmaktan çok uzaktır.Mecmuatul Ahzab’ta hadisin kaynağına yer verilmemiştir.İlgili metin için keşfen hadis denilse bu sefer de cevaben ’’Keşf ile gelen bilgiler,sadece kişinin kendisi için delildir.’’ denilir.(Diyanet iki ciltlik ilmihal,c.1,s.66,Ankara-2006) Buna rağmen en iyi ihtimalle cevşen ” keşfen hadistir.” , en kötü ihtimalle ”hurafedir.”
“Cevşen-i Kebîr, bir kısmı naslarda yer alan, mâna ve muhteva bakımından Allah’a nisbetinde hiçbir sakınca bulunmayan kelime ve cümlelerle münâcât ve niyazlardan ibaret bir metin olup bu tür metinlerle duada bulunmak, dinî hayat bakımından tavsiyeye şayan bir davranış olarak görülür. Ancak Cevşen-i Kebîr diye bilinen ve Mûsâ el-Kâzım’dan itibaren imamlar yoluyla Hz. Peygamber’e nisbet edilmiş bir hadis olarak rivayet edilen yaklaşık on beş sayfalık metnin sahih olması mümkün görünmemektedir. Zira bu metin, bilinen bir olayı, bir kıssayı veya tarihî bir vakayı anlatan, hafızada tutulması kolay metinlerden farklı olarak her kelime ve cümlesinin büyük bir titizlikle zaptedilip tekrarlanması, Hz. Peygamber’den alınıp rivayet edilmesi imkânsız denecek kadar güçtür. Duanın Sünnî hadis mecmualarında yer almaması, aynı şekilde Şiî hadis külliyatının ana kaynağı durumundaki kütüb-i erbaada da bulunmaması, sadece dua mecmuaları gibi ikinci derecede bazı kitaplarda mevcut olması da bu görüşü desteklemektedir.” (Mehmet Toprak, “Cevşen”, DİA, cilt: 7, sayfa: 463.)
Ummül Kura Üniversitesi , ” ص 31 / كتاب الحصن الحصين وحرز الجوشن ونحوها ” başlığı altında cevşen ile ilgili olarak gelen soruya ” لا يجوز” der.
İlave okuma :
Bu isim ile (cevşen) peygamberimizden gelen bir dua bilmiyoruz
böyle bir duaya ve etkisine inanmamızı zorunlu kılan bir senet yoktur