• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
SEÇME YAZILAR
Browse:
  • Home
  • SEÇME YAZILAR
  • KADIN-ERKEK ARASINDAKİ ÜSTÜNLÜK TARTIŞMASI

KADIN-ERKEK ARASINDAKİ ÜSTÜNLÜK TARTIŞMASI

by Admin in SEÇME YAZILAR
Tags: erkekler evin reisi midir, erkekler evin reisidir, evin reisi kimdir, kadın erkek arasındaki üstünlük, kadın ile erkek arasındaki üstünlük savaşı, kadın mı erkek mi üstün, kim daha üstün kadın mı erkek mi
Kadın – erkek üstünlüğü  ile ilgili ayet ve  ilgili ayetlerin müfessirlerce yorumu :
1. Ayet (Nisa : 34) ve tefsiri :
‘’Erkekler kadınların üzerinde ziyade kaimdirler. Çünkü Allah Teâlâ onların bazısını bazısı üzerine tafdil buyurmuştur. Ve mallarından infak etmektedirler.Salih kadınlar itaatlidirler. Allah Teâlâ’nın hıfzı sayesinde gaybı muhafazakardırlar. Serkeşliklerinden korktuğunuz kadınlara gelince onlara nasihat veriniz, ve onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövünüz. Fakat size itaat ederlerse artık onların aleyhlerinde bir yol aramayınız, şüphe yok ki, Allah Teâlâ çok yücedir. Çok büyüktür. ’’(Nisa : 34) > bu âyete binaen,erkekler evin reisidir,denilmektedir.
1) Fahrettin Razi,Tefsiri Kebir- Mefatihul Ğayb :
Erkeklerin güç ve meşakkatli işlere karşı kuvvetlerinin daha fazla olduğu hususunda şüphe yoktur. İşte bu sebepten ötürü akıl,sebat,kuvvet,genel manada yazı yazma,binicilik ile atıcılık,peygamberler ile alimlerin erkeklerden oluşu,gerek büyük gerek küçük imametin(namaz imamlığı ve devlet başkanlığının) erkeklere verilmiş olması ,cihat,ezan,hutbe,itikaf,had ile kısas hususlarındaki şahadet ki bu sayılanlar alimlerce ittifakla kabul edilmiştir.işte bu hususlarda erkeklerin kadınlardan üstünlüğü söz konusudur.Bütün bunlar,erkeklerin kadınlardan üstün olduğuna delalet eder.
2) Ali Arslan, Büyük K.Tefsiri :
Erkeğin kadının fikrini alması,aile problemlerini beraberce halletmeye yönelmesi şayana takdirdir. Zira İslam,kadını evin bir köşesinde bir çaput gibi telakki etmemiştir.
3) Celal Yıldırım,İlmin Işığında Asrın K.Tefsiri :
Erkeklerin üstünlüğünün kaba kuvvet olmadığı ; kaba kuvveti disipline edip iman ve akıl, ilim ve kültür doğrultusunda kanalize ederek yararlı işlerde kullanılması, bilhassa kadınlarla ilgi meselelerde çok ölçü ve anlamlı tutulması emredildiği anlaşılmaktadır. Bu genel ölçüde bir yargıdır ki istisnası her zaman söz konusudur. Kadınlara karşı üstünlük a) kavvam b) infak bu iki maddededir.
4) Ahmet Kalkan,Kur’an Kavram Tefsiri :
Gül bayramında güller yarıştırılır ve güllerden bir gül seçilir. Güllerle laleler yarıştırılmaz.Elmayla armut toplanmaz ; iki elma üç armut toplansa 5 eder denilmeyip iki elma üç armut eder denilir.Evrende yaratılanların içinde en değerlisi ademoğludur,yani erkek ile kadındır.Her ikisi de aynı topraktan gelmedir.Toprağın diğer toprağa üstünlük sağlamaya kalkışması yanlıştır. İkisi de verilen ortak özellikler yanında, kadına verilip erkeğe verilmeyen,erkeğe verilip kadına verilmeyen özellikler de vardır.Yarış yapacaksak,hayırda, Allah’a güzel kulluk yapmada yarışmalıyız.Üstünlüğün sadece takvada olduğunun bilincinde olup Allah’a yakın olmaya çalışmalıyız.
5) Prof.Dr.Muhammed Ali Sabuni,Safvetüt Tefasir :
Erkekler, kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Yani onlara emir verir, bazı işleri yapmaktan meneder, onlar için har¬cama yapar ve bir devlet adamının halkı yönettiği gibi onları yönetirler. Çünkü Allah erkeklere, daha fazla akıl ve yönetme kabiliyeti verdi ve kazanç temin etme ve harcama yapma görevini onlara yükledi. Onlar kadınları koruma, gözetme, onlar için harca¬ma ve onları terbiye etme görevini yürütürler. Ebu Suud şöyle der: Erkekler akıllarının olgunluğu, güzel yönetimleri, temkinli, ağırbaşlı ve daha kuv¬vetli olmaları sebebiyle üstün tutulmuştur. Bundan dolayıdır ki nübüvvet, imamet, velâyet, şahitlik, cihat ve benzeri görevler onlara verilmiştir.
6) Mahmut Topbaş,Şifa Tefsiri :
‘’Kavvam’’ kelimesi , ayakta tutan, kıvamına getirip onu koruyan, yöneten manalarına gelir. Vakfın mütevellisine “Kayyım” denir.Bu kayyim vakfı kendi istediği gibi yönetmez. Vakıfın şartlarına uygun hareket eder. Aile ocağının kıva¬mında devam etmesi için Allah (c.c.) kadının ve erkeğin hak ve görevle¬rini belirlemiş. Kimse diğerine gayri meşru bir emir verme veya yasak koyma hakkına sahip değildir. Bu ailede erkeğin görevi, Allah’ın belirle-diği hak ve sorumlulukları yürürlükte kılma sorumluluğunu ergenlik ça¬ğına gelmiş aklı başındaki erkeğe vermiştir. Peygamber Efendimiz, “Allah’a isyan olan işlerde kadın kocasına ita¬at etmez” buyurmuş.( Buhari, Nikah: 94)
Allah’ın emir ve yasaklarına ters düşen isteklerde bulunamaz. İstekte bulunursa kadın itaat etmez.Evin içinde erkeğin sözü veya kadının sözü olmaz. “Allah’ın dediği olur. Allah’ın emir ve yasaklarının olmadığı günlük işleri aralarında danı¬şarak, konuşarak hallederler.Bu yönetme hakkının doğuş sebebi olarak, çoğunlukla erkeklerin ka¬dınlara oranla daha güçlü ve dayanıklı olmalarından ve evin geçiminin kocaya ait olmasından kaynaklandığını haber verir.
7) Ebu Leys,Semerkandi Tefsiri :
Akıl yönünden erkekler kadınlardan daha üstündürler ve onların bütün ihtiyaçlarını karşılarlar. Kadınlar gibi herhangi bir olayın etkisi altında kalmazlar,ayrıca kadınlar gibi özür durumları da yoktur.Bu özelliklerinden dolayı erkekler kadınlardan daha üstündür.Zira kadınlar yaratılış itibariyle zayıftır.Psikolojik yönden de kadınlar bakıma ve korumaya muhtaçtır.
8) Ebu Cafer Taberi,Taberi Tefsiri :
Erkeklerin bu hakimiyeti, Allah’ın erkekleri vucutça kadınlardan daha güçlü olarak yaratması ve evin geçimini erkeğe yüklemesindendir.
9) Ömer Nasuhi Bilmen, Kur’an-ı Kerim’in Türkçe M. Ve Tefsiri :
Erkekler amel ve itaatler hususunda daha kuvvetlidirler,bunun içindir ki erkeler peygamberliğe,imamete,velâyete,islâmın emirlerini uygulamaya ve her hususta şahitliğe ehil bulunmuşlardır.
10) Elmalılı H.Yazır,Hak Dini Kur’an Dili :
Erkeklerin mirasta hak ettikleri paylarının fazla olmasının hikmeti erkekler ve özellikle tam erkek olan erkekler, kadınlar üzerinde hakimdirler, onların üstlerinde dururlar, işlerine bakarlar, dikkatle gözetir, muhafaza ederler; kahyaları, müdürleri, koruyucuları, amirleridirler. Küçükler de buna adaydırlar.
‘’Kavvam’’ Bu deyim, erkeğin kadına hâkimiyetini ve fakat rastgele değil “Milletin efendisi, onlara hizmet edendir.” manası üzere hizmetçilikle karışık bir hâkimiyetini ifade eder. Bundan dolayı bir taraftan erkeğin üstünlüğünü anlatırken diğer taraftan da kadının değer ve üstünlüğünü bildirir. Ve bu ayırım içinde eşitlik iddiasını kaldırarak karşılıklı olarak farklı bir eşitlik metoduyla öyle bir birlik sağlar ki, bu durum sultan ile ümmet arasındaki karşılıklı haklara benzeyecek ve bu şekilde aile terbiyesi, toplum terbiyesi ve siyasi terbiyenin bir başlangıcı olacaktır.
Çünkü erkekler ve kadınların bir kısmını diğerine yaratılış açısından üstün kılmıştır. zamirinin delalet ettiği mana ile bundan erkeklerin kadınlara üstünlüğü ve tercihleri anlaşılmakla beraber âyetin öyle güzel bir açıklaması vardır ki, bu üstünlük ve değeri, “Allah o erkekleri kadınlara üstün kılmıştır.” diye mutlak surette erkeklere tahsis etmemiş, kapalı olarak bazısının diğer bazısına üstünlüğünü ifade etmiştir. Bu ise, erkeğin kadında bulunmayan, yaratılıştan var olan bir takım üstünlüklere sahip olduğu gibi, aynı zamanda kadının da erkekte bulunmayan yaratılıştan var olan bazı üstün vasıflara sahip olduğunu ve bundan dolayı her ikisinin birbirine değişik yönlerden muhtaç olduklarını ve bu şekilde erkekle kadının yaratılıştan farklı ve karşılıklı olarak birbirlerinden üstünlükleri olduğu gibi, her erkeğin ve aynı şekilde her kadının da seviyelerinin bir olmadığını ve bundan dolayı her erkeğin, her kadın ile tek olarak mukayese edilemeyeceğini ve bununla birlikte bütün bunlar toptan karşılaştırılınca kadınların erkeklere ihtiyacının, erkeklerin kadınlara ihtiyacından daha fazla olduğunu ifade eder. Ve açıklandığı üzere esas üstünlük ölçüsü olan kazanma ve mal edinme açısından erkek, faaliyet gösterme yeteneğine sahip; kadın ise itaat duygusu ve kabiliyet yönünden ince ruhlu ve çekici bir yaratılışa sahip olup bun u n için erkeklerin kuvveti ile korunmaya ve muhafaza edilmeye daha fazla muhtaçtır. Ve bundan dolayı sonuç olarak genel bir şekilde üstünlük ve faziletin erkek tarafında bulunduğunu, amirlik ve idarecilik yetkisinin, hakkıyla erkek olan erkeklere verilmesi i ve kadınların onlara itaat etmesi, hem bir hak ve hem de kadınların menfaatlerinin gereği olduğunu pek beliğ özlü bir ifade ile anlatır.
11) Muhammed M. Hicazi,Furkan tefsiri :
Erkeğin idraki güçlüdür. Duygusu mutedildir. Bünyesi sağlamdır. Kadın ve erkek, bütün hak ve görevlerde eşittirler.
12) Asım Yılmaz,İşaratül Furkan ve T.Beyan :
Erkeklerin kadınların üzerinde kavi olmasından maksat,erkeklerin idareci olma,amir olma ve savaş etme tekniklerinden gelen bir üstünlüktür ki bu hale kimse itiraz edemez.
2.Ayet (Hucurat: 13) ve tefsiri :
‘’…Şunu unutmayın ki Allah’ın nazarında en değerli, en üstün olanınız, takvada (Allah’ı sayıp haramlardan sakınmada) en ileri olandır…(Hucurat : 13)
1) Ali Küçük ,Besairul Kur’an :
Kabileler, kavimler, toplumlar halinde olmanız, kiminizin beyaz, kiminizin siyah olması, kiminizin kırmızı yüzlü, kiminizin sarı tenli olması, kiminizin filân aileden, kiminizin falan milletten olması, kiminizin şu dili, kiminizin bu dili konuşmanız birbirinize üstünlük kurmanız için değildir. Birbirinize hava atmanız, övünmeniz, üstünlük taslamanız için değildir. Bilin ki üstünlüğünüz takvanızladır. Allah katında en üstününüz, en muttaki olanınızdır. Allah katında üstünlüğün kriteri takvadır. Allah için en güzel hayat yaşayanınız, Allah’ın emirlerine en çok teslim olanınız, Allah’la yol bulanınız, yolunu Allah’a soranınız, Kitap ve Sünnet istikametinde bir hayat yaşayanınızdır.
2) Diyanet , Kur’an Yolu :
İnsanın şeref ve değerini, kendi iradesi ile elde et¬mediği etnik aidiyete değil,kendi irade ve çabasıyla elde ettiği evrensel değerlere bağlıyor.Âyetteki “etka” kelimesinin içerdiği takva kavramı, evrensel değerleri, erdemleri edinme ve bunların zıtlarından titizlikle kaçınma ve sakınmayı ifade et¬mektedir.Hak dine iman dışındaki evrensel değerler hangi kişi ve grupta bulunursa o, diğerlerinden daha üstündür, daha değerlidir.
Bütün insanlar bir erkek (Âdem) ile bir kadından (Havva) yaratılmış, meydana getirilmiştir. Allah Âdem’i topraktan, eşini de Âdem’in aslından yaratmış, bunların kan-koca olmalarından sonra da doğum yo¬luyla insanlık vücuda gelmiş, üremiş ve çoğalmıştır. Şu halde bütün insanların as¬lı birdir, aynı madenden ve maddeden yaratılmışlardır; hem kök hem de biyolojik temel özellikleri farklı değildir, bu yönden bir üstünlük veya aşağılık söz konusu olamaz. Kök itibariyle kardeş olan insanlar birçok hikmet yanında farklı kimlik¬lerle tanınıp tanışmaları için gruplara ayrılmışlardır. Her grup, başkalarından fark¬lı, kendi aralarında ortak özelliklerine dayalı olarak birleşir ve dayanışırlar. Bu bir¬leşme ve dayanışmada temel unsur dindir. Dini bir olanlar birbirini kardeş bilirler ve genellikle diğer özelliklerdeki ortaklık bu özel bağın üstüne çıkamaz. Dinîn in¬sana kazandırmak istediği en önemli değer ahlâktır (takva), hem bir gurup içinde hem de guruplar arasında üstünlüğün, üstün değerin ölçütü ahlâk olmalıdır.
3) İzzet Derveze,Tefsirul hadis :
Ayetin ifadesi açıktır. Tüm insanlara bir sesleniş ve çağrı vardır. Bu sesleniş Allah’ın tüm insanları eşit olarak bir erkekle bir dişiden yarattığı, sonra da birbirlerine üs¬tünlük taslasınlar diye değil de birbirleriyle görüşüp tanışsınlar diye kendilerini değişik halklara, ırklara ve kabilelere ayırdığı, üstünlüklerinin takva (Allah’ın buyruk ve yasak¬larının titizlikle riâyeti) temeline dayalı bulunduğu ve Allah’ın her şeyi bilen ve insan¬ların yaptıklarından haberdar olduğu ve hiç bir şeyin O’na karşı gizli saklı kalmayacağı keyfiyetlerini vurgulamaktadır.
4) Mahmut Topbaş,Şifa tefsiri :
Bu âyet çağın bir hastalığına işaret ediyor. “Irkçılık” Topraktan ya¬ratılan insanın birbirine hava atma hakkının olmadığını, üstünlüğün Allah’ın kurallarına uymada yapılan yarıştan elde edilebileceğini ifade ediyor.
Irk insanın şahsi kazancı değildir. Bununla övünemez. Kimse dilekçe verip, “ben filan yerde filan ırktan ve falan anne babadan dünyaya gelmek istiyorum” demedi. Kendi tasarrufu yok. Öğünmeye de hakkı yok. Kendi iradesi ve kesbiyle, kazandığı takvasıyla sevinebilir ve Hamd eder.
5) Seyit Kutup, Fi Zilalil Kur’an :
İnsanların üstün olup olmadıklarının kendisi ile bilindiği bir tek ölçü vardır. Bu ölçü: “Allah yanında en üstün olanınız O’ndan en çok korkanınızdır” Ölçüsüdür… Gerçek şerefli insan Allah katında şerefli olandır. Yüce Allah sizi bilerek ve tanıyarak kendi ölçü ve değerleri ile tartar. “Allah bilendir, haber alandır.”
İşte böylece bütün farklar ve tüm diğer değerler, değerini kaybeder, düşer ve tek bir ölçü ve tek bir değerle yükselir ve insanlar muhakeme edilmek için bu biricik ölçüye başvururlar ve insanların ayrılıkları, ölçüde bu değere vurulur.Erkeğin mirastaki payının fazla olması,erkeğin üstünlüğünü bir başka deyişle kadının geri planda bırakıldığını göstermez nitekim kadınlar da nikah esnasında mehir denen bir para almaktalar ki erkekler bu paradan hiç alamamaktadırlar.Üstelik kadın mehir parasını dilediği kadar yüksek bir mebla isteyebilir.Kadının mirasta az alma nedeni yine ilgili âyetlerde ve miras hukuku kitaplarında belirtilmiştir.
Felsefi bir yaklaşım :
‘’Dikkat edilirse Allah ,Hucurat 13’te üstünlükten bahsetmiş ve üstünlük sıfatını da kendisine en iyi şekilde kulluk edene vermiştir.Bu durum şunu gösterir ki hiç kimse yaratılıştan meydana gelmiş olan bazı özelliklerden dolayı üstün tutulmuş değildir.Üstünlük kesbidir.Ayetin iyice anlaşılması için hadise baş vuruyoruz : Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: “Resûlullah (s.a.v)’a Allah indinde en efdal insanın kim olduğu sorulmuştu: “Allah indinde en kıymetlileri en muttaki olanlardır!” buyurdular… ‘’(Buhârî, Enbiya 8, 14, 19, Menâkıb 1, 25, Tefsir, Yusuf 1; Müslim, Fezâil 168, (2378)
En iyi kulluk eden erkekse,erkek üstün olur.En iyi kulluk eden kadınsa kadın daha üstün olur lakin bunu genelleştirmek hata olur.Yani kadınlar daha iyi ibadet eder,yargısı yanlıştır.Her iki grupta da karşı cinsten daha takva kişiler mevcuttur. ‘’Erkekler kadınların üzerinde ziyade kaimdirler. Çünkü Allah Teâlâ onların bazısını bazısı üzerine tafdil buyurmuştur…’’(Nisa : 34)Ayeti,erkelerin kadınlara nazaran bir vasfının ağır bastığını göstermektedir ama bu, Allah katında üstünlük olarak değerlendirilmemiştir.Günümüz insanınca, insanlar arasında yöneticilik,üstünlük olarak değerlendirildiği için,erkeklerin yönetici olduğuna kanaat veren ayeti,erkeklerin üstün olduğuna delil olarak kullanmışlar oysa Allah , yöneticiyi üstün görmediği gibi Hz.Peygamber zamanında da yöneticilik üstünlük olarak değerlendirilmemiş ve yönetici olana ‘’ hizmetçi’’ denilmiştir.Günümüz insanının değer yargıları değiştiği ve islama uymadığı için ilgili ayetleri yanlış değerlendirmişlerdir.Buna göre erkekler, aile reisi olarak görülebilmekte fakat bu sıfatlarından dolayı erkekler,kadınlardan üstün olarak-en azından Allah’a göre- görülmemektedir.
Kadın erkekten akıllı mıdır? Erkek mi kadın mı üstündür? Gibi tartışmalar günümüzde çok yapılmaktadır.Bu yanlış ve yersiz bir tartışmadır.Kimin daha akıllı olduğunu tespit etmek dinin değil bilimin işidir.Ne var ki bilim bu konuyu incelese de kesin bir sonuca varamaz.Nedeni ise erkeklerin veya kadınların tamamını inceleyemeyecek oluşudur.Bilim ,örneğin 1000 kadın ve bin erkeği inceler ve bu böyledir,demekle kalır.Yani genelleme yaparak sonuca varır.Oysa genellemeler yanlış olabilmektedir ki zaten bu yüzden kesin sonuca varılamaz.Ayrıca bilimin zeka testleri,zekayı tespit hususunda yeterli midir diye de büyük tartışmalar mevcuttur.
Sahih olmayan hadisler
“Hanımlarınıza danışın ama onların gö¬rüşlerine uymayın.” Aliyyül Karî, Kübra: s.235 ve Acluni’nin belirttiğine göre mevzudur.
YAZAN : EfsunKAR
AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Şubat 2023
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim