• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
FIKIH
Browse:
  • Home
  • FIKIH
  • GUSÜL VE İLİŞKİLİ KONULAR

GUSÜL VE İLİŞKİLİ KONULAR

by Admin in FIKIH
Tags: ay başı halinde gusül, el ile ilişki, el ile ilişki haram mı, El ile istimna, gusul, gusül ile ilgili deliller, gusul nasıl alınır, gusül nasıl yapılır, lohusalıktan dolayı gusül, mastürbasyon, masturbasyon haram mı, masturbasyonun dindeki yeri, Zaruretler mahzurlu şeyleri mubah kılar
Hükmü : Farz
ilgili deliller :
‘’ …Eğer cünüp iseniz, iyice(tamamen) yıkanarak temizlenin…’’(Maide : 6 )
Ağız ve burna su vermenin delili ise hadislere dayalı ictihattır: (Müslim,taharet : Ebu Davut,taharet : 56 /Tirmizi,edep : 29/ayrıca Beyhâki ve Dârekutni.)
Hanefiler âyetteki emri şöyle yorumlar :
Temizlenme emri vücudun dış parçalarını ve yıkanması mümkün olan iç uzuvları kapsar, iç uzuvların yıkanması mümkün olanlar ise ağız ile burundur. Öyleyse boy abdestinde ağız ve buruna su vermek farzdır.
Gülsü gerektiren şeyler âyet,hadis ve icma’ ile sabittir :
1-Meni dışında gelen sıvılardan dolayı gusül gerekmeyeceğinin delili hadisle sabittir :
( Buhari, İlim: 51, vudu’: 34, gusul: 13, hayz: 17, Taharet: 82, Nesâî, Taharet: 111-119, gusul: 28. Ahmed: 1/80-82-87-107-125-129-145- 6/5.Ebu Dâvud, Taharet: 82, Tirmizi, Taharet: 84, İbn Mace, Taharet; 70, Darimi, Vudu’: 49, Ahmed: 3/484 )
2- (erkek organı için)Sünnet kısmının malum yerin içine girmesiyle gerekeceğinin delili hadistir:(Buhari, Gusl :28; Müslim, Hayz :87, (348); Muvatta, Tahâret :71, (1, 45, 46); Ebu Davud, Taharet :84, (216); Nesâi, Tahâret :129, (1, 110, 111); İbni Mâce, Tahâret :111, (610)
3-Kadınlar ay başı halindeyken gusül yine gerekir :
‘’Kadınlara (ay başı hali bitmeden),temizlenmedikçe yaklaşmayın.’’(Bakara : 222)
4-Lohusalıktan dolayı guslün gerekeceği ise icma’ ile sabittir.
Gusül esnasında kadınların saç örgülerini açmasının gerekmediği hadisle sabittir : (Müslim,hayz : 35/Ebu Davut,taharet : 99,130)
Gusül abdesti alınan yerde (hamam,banyo) küçük abdest bozmak da mekruhtur.Delili :
“Sizden biriniz banyo yaptığı yere küçük abdestini bozmasın. Sonra orada abdest alır. Şüphesiz vesveselerin çoğu bundan kaynaklanır. “(Ebû Dâvud, Tahâre :15; Tirmizi, Tahâre :17; Nesaî, Tahâre :31)
Cünübün Kur’an okuyamayacağının delili ;
‘’ Ona, ancak tertemiz olanlar dokunabilir.’’(Vakıa : 79)
Kimileri bu âyete dayanarak cünübün Kur’an okuyamayacağına varırken,kimileri de buna ek olarak normal abdestsizin de el süremeyeceğinin delilidir,demişlerdir.
Kimileri ise bu âyete çok daha farklı mana vermiş dolayısıyla bu hükümlere ulaşılamamıştır.
“Resulullah (s.a.v) helâdan çıkar, bize Kur’an okutur, bizimle et yerdi. O’nu cünüplükten başka hiçbir şey Kur’an okumaktan alıkoymazdı.” (Ebû Davud, Kitabu’t-Tahâre :229)>mevkuf hadis
Mevkuf hadis (sahabe sözü ) olması hasebiyle derler ki; Bu, ravinin kanaati olduğu için şer’î bir hüküm ifâde etmez. Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in Kur’an okumadığı zaman, cünüp olduğu için okumadığını -kendisi söylemezse- başka bir kimse bunu nasıl bilir? Cumhur: Hz. Ali (r.a.) böyle bir şeyi kendi zannına dayanarak söyleyecek birisi değildir. O, bunu kesin olarak bildiği için söylemiştir, diyerek cünübün Kur’an okumasını haram görmektedir.
Hz. Ali’den (r.a) rivâyet edilmiştir. “Resulullah (s.a.v) cünüplük dışında her durumda bize Kur’an okuturdu.” (Tirmizi,K.Tahâre :146) Ayrıca : İbn. Mace, K.Tahâre :595-596
Not : Her ne kadar bu en son konunun hadislerin bir kısmı zayıf olarak da görünse,müctehitlerin dayandıkları deliller bunlardır.
Sahih olmayan hadisler bölümü :
‘’ El ile istimna (mastürbasyon) yapan,melundur.’’ Aliyyül Kâri,Mevzuat sayfa 91 ve Acluni,Keşful hafa’nın ikinci cildinde belirtildiği üzere mevzu bir hadistir.
Hadis,her ne kadar mevzu olsa da ,anlatmak istediği şey yani istimnanın haram oluşu Hanefi,Şafii,Maliki mezhebine göre doğrudur.Bu görüşün dayanağı da ‘’Onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunan cariyeleri bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.’’(Müminun : 5-6-7) ayetleridir.Hanefi mezhebine göre kişinin istimna yapması haramdır fakat aşağıda yazılı bulunan usul kaidelerinin cereyan edeceği durumlarda ise istimna haram olamaz.
‘’Bir iş daralınca genişlemeye yüz tutar. ‘’
‘’Zaruretler mahzurlu şeyleri mubah kılar. ‘’
‘‘Daha tehlikeli zarar, daha hafif olan zararla giderilmeye ça¬lışılır. ‘’
‘’Zarar ve şerri gerekti¬ren iki hâdise birden gelip çatarsa en kolay ve zararı az olan tercih edilir. ‘’
‘’Bir özür için caiz olan şey, o özrün bitmesiyle caizlik hükmü kalkar. ‘’
Yukarıdaki usul kaidelerine göre,kişi zinaya düşecek kadar azmışsa,zinaya düşmektense istimna yapılabilir çünkü istimna,zinaya nazaran küçük zarar olarak değerlendirilir.Aksi taktirde yani aşırı azgınlık durumunda olunmadığı halde,zevkine istimna yapmak haramdır.
İbn Abidîn, Reddü’l-Muhtâr : “Keyfî olarak şehvetini gidermek için el ile menisini getirmek haramdır ancak şehveti kendisine galebe çalıp da karısı veya cariyesi bulunmazsa, şehvetini teskin için bunu yaptığında günahkâr olmayacağı umulur.”
Ebu Leys’e göre: Böyle bir kimse zina edeceğinden korkarsa, el ile meni getirerek şehvetini teskin etmesi vacip olur.
1. Caizdir ve buna karşı en fazla denebilecek şey; ahlâk kurallarına aykırı olduğu için mekruh ve istenmeyen bir fiildir : a) İbn Hazm b) Muhallâ c)Hasan Basri d) Amr b. Dinar e) Mücahid
2. Haramdır.Fakat zina fitnesine karışma ihtimali bu¬lunduğu takdirde bunu yaparsa, azaba uğramayacağı umudu vardır. Bu Hanefîlerin görüşüdür
3. İmam Şafiî ve İmam Malik’e göre kesinlikle haramdır.Onlar bu sonuca Mü’minun Sûresi’nin 5-6-7.ayetini delil getirerek varmıştır: ‘’Onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunan cariyeleri bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.’’
4. A.B.Hanbel : Meniyi , vucuttan atılması gereken bir fazlalık olarak görmesi nedeniyle,zinaya düşme korkusu olduğunda ve evliliğe güç yetiremediği durumlarda bu konuya caiz demiştir. (Yusuf el-Kardavi, el-Halâl ve’l-Harâm)
Sahih olmayan hadisler :
“Lûtî (homoseksüel), deniz suyu ile yıkansa bile, kıyamet günü yine cünüp olarak gelecek-tir.’’Aliyyül Kari ve Acluni’nin bildirdiğine göre,mevzudur.
“(Gusül yaparken) Ağza ve burna üç defa su vermek, cünüp için farzdır.”Mevzudur.Aliyyül-Kari, Kübra; s.309; Acluni, Keşf :2,278
Not : Hanefiler,gusül esnasında ağız ve burnun yıkanmasının farz olduğunu ilgili ayetten çıkarmıştır.Şafiilerse ağız burna su vermenin gerekli olmadığı kanaatindedir.
AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Şubat 2023
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim