• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
KELAM
Browse:
  • Home
  • KELAM
  • (H.z) NUH TUFANI

(H.z) NUH TUFANI

by Admin in KELAM
Tags: dinde nuh tufanı, kaynaklara göre nuh tufanı, kuranda nuh tufanı, nuh tafanı evrensel midir, nuh tufanı, nuh tufanı tüm dünyada etkili olmuştur, nuh tufanı tüm dünyada etklili olmamıştır
Nuh tufanıyla ilgili özet olarak şunları söyleyebiliriz : Nuh tufanının olduğu kesin delillerle sabitken,bu tufanın tüm dünyayı saran bir tufan olduğu konusuysa  oldukça tartışmalıdır,net bir şey söylemek çok zor.
Mevdudi ,Fetvalar adlı eserinde Nuh tufanı ile ilgili olarak şunları kaydetmiştir :
Nuh Tufanı’nın bütün dünyayı kapsamayan bir tufan olduğunu tam olarak söyleyemem. Ne var ki, tarih ve arkeolojinin inceleme ve araştırmalarına dayanarak, tufanın sadece Hz. Nuh’un (a.s) kavminin yaşadığı bölgeyi kapsadığını tahmin edebiliyorum. Kur’an-ı Kerim’de ne bu görüşe karşı, ne de bunun lehinde bir şey söylenmiştir. “Neden hicret değil de gemi yapma emri verildi?” sorusunun cevabına gelince; o zamana kadar insan nesli yeryüzünün her tarafına yayılmamıştı. İnsan topluluğu Hz. Nuh’un (a.s) kavminin yaşadığı bölgeyle sınırlı idi.
Nuh tufanıyla ilgili ayet olan Saffat süresinin 77. ayetini çeşitli tefsirlerden inceleyerek müfessirlerin görüşlerine göz atalım:
1-Diyanet,Kur’an Yolu :
Eski tefsir ve tarih kitaplarında, Kitab-ı Mukaddes’teki bilgiler doğrultusunda bütün insanlığın sadece Nuh’un Sâm, Ham ve Yâfes isimli üç oğlunun soyundan gelişip yayıldığı belirtilir. Buna göre Nuh tufanından kurtulan başka insanların soyu tükenmiş; bütün yeryüzünde sadece Nuh’un soyu devam etmiştir. Tefsirlerde buna karşılık iki farklı görüşten daha söz edilmektedir:
a) Şevkânî’nin aktardığı bir görüşe göre ayetteki “Nuh’un soyu” ndan maksat, onunla birlikte tufandan kurtulan müminlerdir. Nitekim İsrâ süresinde (17/3) Nuh ile birlikte taşınanların soyundan, Hud süresinde de (11/48) Nuh ile birlikte olan gruplardan, milletlerden (ümem) söz edilmektedir. Buna göre Nuh ile birlikte kurtulanların soyu da devam etmiştir.
b) Tufanın bütün dünyayı kapladığı, dolayısıyla yeryüzünde Nuh’un gemisinde bulunanlardan başka kurtulan kalmadığı görüşü yaygın olmakla birlikte Nuh’un, Hz. Muhammed gibi bütün insanlığa gönderilmediği, sadece kendi kavminin peygamberi olduğu, şu halde burada ve diğer ilgili ayetlerde verilen tufanla ilgili bilgilerin de bu sınır dahilinde anlaşılması gerektiği kanaatinde olanlar da tufan bölgeseldir; Nuh’un davetinin ulaşmadığı, tufanın dışında kalan bölgelerdeki insanların nesilleri de devam etmiştir ,demektedir.
3- İmam Kurtubi, el-Camiu li-Ahkami’l-Kur’an
Abbas şöyle demiştir: Nuh gemiden çıktıktan sonra onunla beraber bulunan erkekler ve kadınlar -onun çocukları ve hanımları müstesna- hep öldüler. İşte yüce Allah’ın: “Zürriyetini de, sürekli baki kalanların tâ kendileri kıldık.” buyruğu bunu anlatmaktadır.
Said b. el-Müseyyeb de dedi ki: Nuh’un üç çocuğu vardı. Bütün insanlar Nuh’un bu çocuklarındandır: .Sam, Arapların, İranlıların, Rumların, Yahudi ve Hıristiyanların babasıdır. Ham ise doğudan batıya kadar bütün siyahilerin babasıdır. Sind, Hind, Nube (Sudan), Zenciler, Habeşliler,Berberilerin ve diğerlerinin. Yafes ise Türklerin, Hazerlilerin, Ye’cuc, Me’cuc ve oralarda bulunanların babasıdır.
Bir kesim de şöyle demiştir: Nuh’un çocuklarından başkalarının soyları da devam etmiştir. Buna delil de yüce Allah’ın şu buyruklarıdır: “Ey Nuh ile birlikte taşıdıklarımızın soyundan gelenler.” (İsra :3); “Denildi ki: Ey Nuh!Bizim katımızdan selametle in. Sana ve seninle bulunan ümmetlere de hayır ve bereketler olsun. (Diğer) ümmetler de vardır ki, Biz onları da faydalandıracağız. Sonra onlara bizden can yakıcı bir azap dokunacaktır.” (Hud, 11/48) Buna göre: “Zürriyetini de sürekli bakî kalanların ta kendileri kıldık.” ayeti, kâfir olanların dışındakilerin zürriyetini kastetmektedir çünkü biz kâfir olanların zürriyetlerini suda boğduk, demek olur.
4- Dr.Vehbe Zuhayli, et-Tefsirü’l-Münir
‘’Yalnızca onun soyunu kalıcı kıldık.” Yani onun soyunu, kıyamet gününe kadar üreyip çoğalmak üzere kalıcı kıldık. Zira insanların tümü Hz. Nuh (a.s.)’un neslinden gelmektedir.
Rivayet edildiğine göre çocukları ve eşleri dışında Hz. Nuh (a.s.) ile birlikte bulunan herkes gemide ölmüştür.
“Sonradan gelenler arasında ona iyi bir ün bıraktık” Kıyamete kadar gelecek olan peygamber ve ümmetler arasında onun için güzel bir övgü bı¬raktık. Buradaki “bıraktık” kelimesinin mefulü tıpkı “güzel kabul buyurmuştuk.” ayetinde olduğu gibi- hazfedilmiştir.
5- Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri
Nuh Tufanı, diğer sürelerin tefsirinde de belirttiğimiz gibi, dünya çapında genel bir tufan değildir. Çünkü Cenâb-ı Hak, ‘’Biz peygamber göndermedikçe azap ediciler de değiliz.’’(İsrâ :15) buyurmaktadır. Nuh Peygamber (a.s), bütün insanlara değil, kendi kavmine, milletine gönderilen bir resuldür.
AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Şubat 2023
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim