Bu, gerçekten çok üzücü bir durum. Allah Teala’nın meşru kıldığı gerçek namaz insanı hayasızlıklardan ve fenalıklardan alıkor. Allah Teala Resulü (s.a.v)’e şöyle hitabeder.
“… namaz kıl; muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve fenalıklardan alıkor; Allah’ı anmak ne büyük bir şeydir! Allah yaptıklarınızı bilir” 357
İçki, hiç şüphesiz en büyük hayasızlıklardan biridir. Çünkü içinde akla, sıhhate, mala ve şahsiyete zarar veren etmenler bulunmaktadır. Bunun da üstünde topluma ve aileye büyük zararları dokunur.
İnsan bir de zayıf imanlı, ahiret inancı kısır ve dini anlayışı düşük ise şeytanın iğvasına kapılır ve içki içer. Bunlarla beraber içki, cumhur fukuha nazarında pistir, necistir. İçkiden kaynaklanan sarhoşluk ise, kişiyi namaz kılmaktan alıkor. Allah Teala şöyle buyurmaktadır:
“Ey iman edenler! sarhoşken ne dediğinizi bilene kadar namaza yaklaşmayın” 358
Sarhoşluktan uyandıktan sonra, elbisesi veya vücudu üzerinde bulunan içki izlerini siler de abdest alıp namaz kılarsa dileriz ki, haddi zatında namazı kabul edilsin. Belki onun kıldığı namazı bir gün bu kötülüklerden ve fenalıklardan kendisini engelleyecektir.
Namaz kişiye farz olan bir yükümlülüktür. İçki ise işlenen günahların en büyüklerindendir. Birincisi, salih bir amel iken ikincisi kötü ve çirkin bir ameldir.
Allah suphanehu ve Teala, insanı yaptığı kötü ve güzel amellerle hesaba çekecektir. Her ameli, zerre miktarınca noksanlığın bulunmadığı tartılarla ölçülür.
Yaptığı iyilikleri kendisi için lehte ve kötülükleri ise aleyhte olarak kullanılır.
“Kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür. Kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür” 359
İçki içen birisine içki içtiği için namazını terketmelisin diyemeyiz. İçki içtiği halde namaz kılan bir kişinin bu işi terketmesi ve tüm kötülüklerden uzak durması ümidi daha fazladır.
Şayet şöyle bir soru sorsan; İçki içtiği halde namaz kılmayan bir insan mı yoksa içki içtiği halde namaz kılan bir insan mı daha üstündür? Ben de bu soruya şu cevabı veririm; Tabiki içki içtiği halde namaz kılan insan diğerinden daha hayırlıdır. Çünkü böyle bir kimsenin iyiliklerde bulunması umulabilir. Her ne kadar gerçek namazı kılmaktan ve Allah’ın vasıflarını bildirdiği müminler gibi namazında olmaktan uzak kalsa da.
“Namazlarına riayet ederler” 360
Dilini Allah’ın zikriyle süsleyip geceye erişen kişi ile, kötülüklerin anası olan içkiden ağzı kokmuş bir vaziyette sızan kişi arasında büyük fark vardır. Bu ikinci kişi aklını ve şuurunu kaybeder.
Oysa bu ikisi arasında binlerce derece fark vardır.
357 Ankebut, 45
358 Nisa, 43
359 Zilzal, 7,8
360 Müminun, 6
KAYNAK : PRF.DR.YUSUF KARDAVİ, Ç.MESELELERE FETVALAR