• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
FETVALAR
Browse:
  • Home
  • FETVALAR
  • İslâm Ve Mûsikî Aletleri (Enstrümanlar)

İslâm Ve Mûsikî Aletleri (Enstrümanlar)

by Admin in FETVALAR
Tags: çalgı aletleri kullanmak haram mı, çalgı aletlerinin dindeki yeri, İslâm Ve Mûsikî Aletleri (Enstrümanlar), müzik dinlemenin dindeki yeri, müzik ve islam, müzik ve islam hakkında fetva

Soru:

1. Acaba mûsikî aletleri imal etmek ve ticaretini yapmak caiz midir?

2. Acaba düğünlerde müzik aletleri kullanmak caiz değil midir? Yine, dinlemek için bunların kulanılması caiz midir?

3. Eğer cevabınız menfi ise, bu gibi aletleri kendisi kullan­mayan ama ilişkilerin gerginleşeceği korkusuyla, müzik aletlerini kullananların evlerine gidenlerin hükmü nedir?

4. Acaba bizim, bu gibi çalgılı düğünlere katılmamıza mü­saade var mıdır?

5. Çalgı aletleri taraftarları şu düşüncedeler: Rasûlullah (s.a) zamanında Araplar içerisinde sadece def revaçta oldu­ğu ve Hz. Peygamber de sadece buna müsaade ettiği için, za­manımızda defin geliştirilmiş şekilleri kullanılıyorsa; onla­rın kullanımı niye doğru olmasın?

6. Acaba def çalgı aletlerine dahil inidir?

Cevap:

1. Bir hadiste Rasûlullah (s.a) şöyle buyuruyor: “Ben mü­zik aletlerini kırmak üzere gönderildim”. Öyleyse, bu iş için gönderilmiş bir Nebi’nin (s.a) tâbilerinin müzik aletlerini yapma, satma ve çalma için kendi güçlerini kullanmaları na­sıl doğru olabilir?

2. Düğün veya başka bir vesileyle saz çalmak her halükâ­rda doğru değildir. Hadiste, ancak düğün veya bayram za­manlarında, defle birlikte bazı şeyler söylenebilecek kadar bir müsaade söz konusudur.

3. Bir kimsenin, dostları ya da yakınlarının küseceği kor­kusuyla bir işe katılması, ancak iman zaafıyla ifade edilebi­lir. Rasûlullah (s.a) ve O’nun ashabı ile haşrolmak isteyenle­rin, şeriat hükümlerine önem vermeyen kimselerle alâka kurmamaları daha münasibtir. Bu gibi kimselerle ilişki kur­mayı daha değerli gören kimselerin, facirlerle ve salihlerle aynı anda ilişki kurulamayacağım iyi anlamaları gerekir. Dünyanız eğer facirlerle birlikte ise, ahirette de size onların beraberliği nasip olacaktır…

4. Üçüncü cevabı gözden geçiriniz: Şu kadar var ki, nikâh meclisinde icab ve kabul olduğu zaman, münker ve fahşâ’dan herhangi bir iz yoksa, o nikaha katılmakta herhangi bir sa­kınca da yoktur. Hatta evlâ olan katılmaktır. Mûsikî başla­dığı zaman ise, oldukça yumuşak ve haysiyetli bir şekilde Şöyle söylenerek dost ve yakınlardan izin istenmelidir. “Caiz işleriniz söz konusu olunca sizin mutluluğunuza kalben ka­tılıyoruz ama, caiz olmayan işler gündeme gelince ne kendi­miz katılmayı arzuluyoruz, ne de sizin bu gibi yanlışlara düş­menize taraftarız.”

5. O zamanlar deften başka hiçbir müzik aleti olmadığını söylemek hatadan başka birşey değildir. İran, Roma ve Mısır medeniyetleri tarihini, hatta Arab’ın cahiliye dönemi mede­niyet tarihini bilmeyen cahiller ancak böyle birşey söyleyebi­lir. Birçok müzik aletinin ismi cahiliye şiirlerinde geçmekte­dir.

6. Def müzik aletlerine dahil olsa bile, ne olur ki! Peygam­ber Efendimiz (s.a) düğün ve bayram münasebetiyle buna müsaade etmiştir. Ancak insanın bu meselede varabileceği sınırın en son noktasıdır. Bu son sının başlama noktası yap­mak isteyen şahsı, müzik aletlerini kırmak üzere gönderil­miş olan Nebi’nin (s.a) tabileri arasında şöyle veya böyle ken­di ismini de yazdırmaya kim mecbur etmiştir ki?

KAYNAK : Mevdudi,Fetvalar

AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Şubat 2023
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim