‘’Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir.’’(İsra : 1)
İsra ruhen mi bedenen mi gerçekleşmiştir ?
İsrâ ve Miracın sadece ruhen vuku bulduğunu iddia edenler vardır.(Taberî, Tefsir,c. 15, s:18, Kadı İyaz, Şifa, c.1, s:39/ B.Aynî,c.4, s :39/Kastallânî, Mevâhibu’l-ledünniye,c.2, s:4) Çoğunluğa göre, Peygamberimiz (a.s.) geceleyin Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksaya uykuda ve ruhen değil uyanık iken, bedeni ve ruhu ile birlikte, Burak üzerinde, gece yolculuğu ettirilmiş; getirilen Miraç ile de, oradan ruhen değil de yine bedeni ve ruhu ile birlikte, uyanık iken, göklere çıkarılmıştır.Bu görüşü paylaşan bazı bilginleri sıralayalım :
Ashap-ı Kiram ve tabiinden bazıları :
1. Abdullah b. Abbas 2. Abdullah b. Mes’ud 3. Enes b. Malik
4. Hz. Ömer 6. Ebu Hureyre 7. Katâde 8- Ayrı bir yazımız için tıkla
Hz. Âişe (r.a.)nın: “Miraç gecesi Muhammed (s.a.v)’in bedeni (yatağından) kaybolmamıştı”, dediği rivayet edilmiştir.
Hz.Aişe’nin bu sözü Taftazani’nin kitabında şöyle bir yoruma tabi tutulmuştur :
Hak Teâlâ da (miraç hâdisesine işaret ederek) “Sana gösterdiğimiz rüyayı, halka fitneden başka bir şey kılmadık” (İsra :60), buyurmuştur.
Bu düşünceye şu şekilde cevap verilmiştir: Rüyadan maksat, gözle görmektir. (Rüya Arapçada hem düş hem de görmek manasına gelir).Hz. Âişe’nin “Bedeni gaip olmadı”, sözü, “Bedeni ruhundan kaybolmadı, ayrılmadı, bilâkis bedeni ruhu ile beraberdi. Miraç hem beden, hem de ruhla ilgili bir hadise idi” manasına gelir.
Miracı inkâr edenin durumu
Aliyyüikarî, Şerhul Emali : ‘’Mİracın Mekke’den Mescid-i Aksa’ya kadarkİ kısmı kitapla sabittir. Bunu inkâr eden kâfir olur. Mescid-i Aksa’dan Sema’ya kadarki kısmı Meşhur Hadislerle sabittir. Bunu inkâr eden kimse bid’atçı olur. Semâdan Cennete, Arşa ve maverayı âleme çıkış ise Haber-i Ahad İle sabittir. Bunu inkâr eden ise hata etmiş olur.’’
Taftzani,Şerhü’l-Akaid : ‘’ Miraç, uyanık halinde ve bedeni ile olmuştur. Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya kadar olan kısmı kitapla sabittir. Delili kesindir. Sema’ya kadar miraç ise. Meşhurdur. Sema’dan Arş’a ve diğer yerlere gitmesi ise, haber-i ahad ile sabittir.Resulullahın bineklerinin neler olduğunu okumak için tıkla
Ömer Nesef,Akaid : Yukarıdaki görüşlerle aynı düşüncededir.
Halil Günenç,Fetvalar : İsra hadisesi Kur’an nassı ile sabit olduğu için onu inkar etmek küfürdür.Miraç olayı Peygamber’in hadisiyle sabit olmuştur.Ancak hakkında varit olan hadisler mütevatir değil,meşhur ve ahad olduklarından onu -Miracı- inkar eden kimse kafir değildir, bidatçıdır.Ulemanın çoğu, Necm süresinin miraca delaletinin kat ‘i değil, zanni olduğunu söyler.
Not: Çoğunluğun görüşüne göre miraç,beden ve ruh ile birlikte vuku bulmuştur.