Kadın sesinin yabancı erkeklere meşru olmadığına dair hiçbir kanıt yoktur.Her şey mübahtır,aksine delil olmadıkça.Bu durumda kadın sesi erkeğe haramdır,diyebilmek için elimizde delil olmalıdır.Delil olmadığına göre ” kadın sesi haramdır.” diyerek insanlara dayatmak,doğru değildir çünkü helal bir şeyi haram kılmak doğrudan ayrılmaktır.Doğrudan ayrılan birinin doğruyu gösteriyor olma ihtimaliyse düşüktür.
Kur’ân-ı Kerim’de kadınların yabancı erkeklerle konuşmalarının örnekleri çoktur:
Musa (a.s) Mısır’ı terk edip Medyen’e varınca bir su başında koyunlarını sulamak için sıra bekleyen iki hanım kız gördü. Yardıma ihtiyaçlarının olup olmadığını sordu. Bundan sonrasını Kur’ân-ı Kerim’den izleyelim: “Onlar şöyle dedi: Çobanlar sulayıp çekilmeden biz sulayamayız. Babamız oldukça yaşlı bir adamdır. Bunun üzerine Musa, onların hayvanlarını sulayıverdi. Sonra gölgeye çekildi.‘Rabbim, göndereceğin hayıra ve rızka çok muhtacım.’ dedi. O sırada hanımlardan biri utana utana yürüyerek Musa’ya geldi. ‘Babam hayvanlarımızı sulama ücretini vermek için seni çağırıyor’dedi.” (Kasas : 23,25)
Hz. Peygamber’in gerektiğinde genç veya yaşlı hanımlarla konuştuğuna dair pek çok örnek vardır. Ebû Said el-Hudrî (r.a) şöyle anlatır:
“Bir kadın Allah Rasûlüne gelerek dedi ki: Her zaman mescide çıkarak sözlerinizi dinleyemiyoruz. Bize bir gün tayin et de o gün gelelim, sen de Allah’ın sana öğrettiğini bize öğret”. Hz. Peygamber bu teklifi uygun bulmuş ve hanımlara ders vermiştir (Buhârî, Sahîh, I, 34, VIII, 149)
Hz. Peygamberin hanımları, özellikle Hz. Aişe ashap-ı kiramın fetva için başvurdukları bir merci idi. O, onların sorularını sözlü olarak cevaplıyordu.
Hz. Ömer, hilâfeti zamanında bir cuma hutbesinde evliliklerin kolaylaştırılmasını ve mehrin azaltılmasını tavsiye edince cemaat arasında bulunan Kureyşli bir kadın ayağa kalkarak bir âyetle (Nisâ, 4/20) cevap vermiş, halife onu haklı bularak sözünde ısrar etmemiştir (İbn Sa’d, Tabakât, VIII, 58, 81; İbn Kudâme, el-Muğnî, VII, 210 vd.)
Şafi alimlerine göre kadın sesi haram değildir.
Hanefi mezhebi ise ihtilaflıdır ;
İbn abidin’e göre en kuvvetli görüş,kadının sesi haram değildir.( Dürrül muhtar)
Bazı kitaplara göre haramdır.Bazı ulemaya göre de namazda avret iken,namaz dışında avret değildir.
Prof.Dr.Muhammed Ali Sabuni’ye göre Kadının sesi fitneye neden olmadıkça haram değildir.Fitneye neden olacak tarzda konuşma şekli serdediliyorsa Seddi zerai gereği haramdır.
Prof.Dr. Hayrettin Karaman da fitneye sebep vermediği,olumsuz etkilenme meydana gelmediği sürece kadın sesinin mahzuru olmadığı görüşündedir ;
Peygamberimizin zamanında mescitte ve başka yerlerde kadınlar, erkeklerin yanında konuşurlardı. O (s.a.) hicret ederken kadınlar ve çocuklar musiki eşliğinde karşılama yapmışlardı. Bayram günlerinde Hz. Peygamber’in evinde ve onun yanında genç kızlar, Hz. Aişe’ye sesli ve tefli müzik dinletmişlerdi. Kadının sesinin ve musikinin haram olduğuna dair sahih ve kesin bir delil (dinî açıklama) yoktur. Kadın olsun erkek olsun müzik icra ettiğinde bunu dinleyenler kendilerine bakmalıdırlar; kötü, olumsuz bir etkilenme bulunmadıkça dinlemelerinde sakınca yoktur.(Prof.Dr.Hayrettin Karaman,soru cevap makalesi)
KAYNAK : REDDÜL MEVZU (kendi eserim)