İnsanların bir kısmının zannettiğinin aksine, kitap okumanın insanlar üzerinde pek çok faydalı etkisi vardır.Kitap okuyan kişileri öğrenci okur ve öğrenci olmayan okurlar diye ikiye ayırabiliriz.Bu ayrımın nedeniyse biri kitap okumaya kısmen de olsa mecburken,diğeri mecbur değildir.Hangi grupta yer alırsak alalım,kitap okumanın elbette faydaları vardır.Aslında kitap okumayı,yukarıdakinden farklı iki gruba da ayırabiliriz.Bu iki grup şunlardır : 1-Gerçekten kitap okuyanlar. 2-Kitap okumadığı halde okuyor gibi konuşup,insanlara kitap okuyun,hobilerim arasında kitap okumak yer alır,gibi cümleler kuranlar.
Öğrencilerin belki de çoğunun nazarında kitap okumanın faydası,okudukları kitabın ders kitabı olup olmamasıyla ilgilidir.Bu yüzden öğrencilere kitap okumanın faydalarını madde madde göstermek gerekebilir.Biz burada tüm maddeler üzerinde duracak değiliz lakin birkaç madde üzerinde duramktan da geri kalacak değiliz.
Öğrenci olmayanlar üzerineyse şunu söyleyebilirz ki büyük kısmımız kitap okumamaktadır.Bu kanıya nereden vardık ?Bilimsel bir açıklamaya ihtiyaç yok.Çevrenize bir bakın,öğrenci olmadığı halde kitap okuyan kaç kişi var ?Belki yüzde bir.Gazete okumayı , kitap okumakla karıştırmamak gerekir.İkisi aynı şey değildir.Gazete okumak insanın ne hayal dünyasını ne de düşünce dünyasını,kitap okumak kadar geliştiremez.
Kitap okumak her şeyden önce mantıksal gelişim sağlar.Mantıksal gelişim ile ilgili olan gerçek bir diyalog sunalım :
Aşağıda konuşan kişilerin biri Ali diğeri de Veli olsun.
” -Birazdan cep telefonuna bir mesaj gelecek ve o mesaj benim (facebook) onay kotumu içeriyor.O kotu bana mesaj olarak at.
-Ne kotu ya?Bende kot yok.Kot arıyorsan Beyoğluna git!
-Görüyorsunuz değil mi ne cahil adam ya facebook onay kotuna adam kot pantolan diyor.Cahille uğraşmak çok zor.”
Bu diyalog gerçek hayattan alınmıştır.
Şimdi burada cahil olan kim ?Birkaç kitap okumuş olsaydı ” kot ” yerine ” kod” derdi ve adam da belki doğru anlardı.Yani doğru anlama ihtimali olurdu.Bu örneği pek çok yönden işleyebiliriz lakin konumuz olan kitap okumaya göre değerlendirmekle iktifa ediyoruz.
Kitap okumak,sohbetlerimizde doğru yorumları yapmamızı sağlar çünkü kitap okumak bizlere bilgi cennetini sunar.
Kitap okumak hayatımızda alacağımız kararların doğru kararlar olmasına yardımcı olur.Bilirsiniz bazı kararlarımız hayati değer taşır.
Kitap okumak kültürümüzü,dolayısıyla insanlar arasındaki konumumuzu bir basamak yukarı taşır.
Kitap okumak,insanların sorunlarına çare olmamıza da yarayabilir.Gerek dini gerek tibbi her alanda sorular yağmuruna yakalanmış olabilirsiniz,bu gibi durumlarda insanların sorunlarını çözmek,insanara yardımcı olmak; hem dini ,hem örfi, hem de ahlaki bir lezzet yaşamanıza yardımcı olur.
Kitap okumak (öğrenci olmanız durumunda) , sizi başarılı bir öğrenci yapar.Öğrencilerin kitap okuması ders çalışması anlamına gelir,okudukları kitap dersle ilgili olmasa bile durum budur çünkü kavrama ve hızlı okuma yeteneğiniz gelişir.Öğrenciliğin her safhasında okuma ve kavrama hızı büyük önem taşır.Bildiğiniz üzere sınavlar zamana tabidir.Kavrama hızı da zamana bağlıdır ve en kısa sürede kavrayabilen en önde olacaktır.
Kitap okumanın daha pek çok faydası vardır lakin bu faydalara devam etmektense bir madde olarak da kitap okumanın zararını yazalım.
Kitap okumanın zararı ne olabilir ? Öncelikle bu zarar herkes için geçerli olmayabilir.Kitap okumanın zararı,okuduğunuz kitabın kesin-değişmez doğru bilgileri içerdiğine emin olmanızdır.Yani okduğunuz kitabın yanlış bilgiler içerebilelceğini gözden kaçırmanızdır.Bilimsel temellere oturtulmamış her bilgi,yorum olarak kabul edilir ve her yorum yanlışlık ve doğruluğa eşit mesafededir.Bu mesafe iki uç noktadan birine daha yakın olabilmesi için,bazı verilere ihtiyaç vardır bu veriler bilimsel ya da akli olabilir ama hissi olamaz.Sadece hislerine dayanarak bu yazı doğru bu yazı yanlış,demek hatalar çamurunda pati çekmek gibidir.Siz siz olun okuduğunuz kitabın dogması olmayın.Bugün doğru kabul edilse de yarın yanlışlığının ispatlanabileceğini unutmayın.