• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
FETVALAR
Browse:
  • Home
  • FETVALAR
  • Kutuplara Yakın Bölgelerde Namaz Ve Oruç Vakitleri

Kutuplara Yakın Bölgelerde Namaz Ve Oruç Vakitleri

by Admin in FETVALAR
Tags: Kutuplara Yakın Bölgelerde Namaz Ve Oruç Vakitleri, kutuplarda namaz vakti girmeyince, kutuplarda oruç nasıl, namaz vakti girmeyen yerlerde namaz nasıl kılınır

Soru:

Benim bir oğlum tahsil nedeniyle bugünlerde İngilte­re’dedir. Kuzey Kutbu’na yakın bir bölgede kalmaktadır. Benden namaz ve oruç vakitlerini belirlemek için uygulaya­cakları usulü yazmamı istedi. Hava sürekli yağmurlu, bu­lutlu ve sisli olduğundan genellikle güneş çok az görülmekteymiş. Bazan günler çok uzun olurmuş, bazan da çok kısa. Bazı günlerde de güneşin doğmasıyla batması arasında yir­mi saatlik bir süre oluyormuş. Böyle bir durumda, yirmi sa­atlik veya daha fazla bir süre için oruç tutulur mu?

Cevap:

Yirmi dört saat içinde güneşin doğuşunu ve batışını gören ülkelerde gece ve gündüzlerin uzunluğuna veya kısalığına bakılmaksızın, namaz ve oruç vakitleri, Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde bildirilen usule uygun olarak belirlenecektir. Yani sabah namazının vakti güneş doğmadan önce, öğle na­mazının vakti güneşin zevalinden sonra, ikindi namazının vakti güneşin batımından önce, akşam namazının vakti gü­neşin batımından hemen sonra ve yatsı namazının vakti de gece girdikten biraz sonra olmaktadır. Oruca ise fecr-i sadık’ın doğmasından önce başlanacak, güneşin batışının he­men sonrasında iftar edilecektir.

Öğle ile ikindi namazları arasında veya akşam ile yatsı namazları arasında zaman bırakmanın mümkün olmadığı yerlerde bu iki namazı birleştirerek kılabilirsiniz.

Oğlunuz, kendine kolaylık olması için ingiliz rasathane­lerinden sorarak bölgesinde güneşin doğuş-batış ve zeval va­kitlerini öğrenebilir. Böylece bildirilen vakitleri göz önüne alarak namaz vakitlerini belirleyebilir.

Orada gündüzlerin uzun olması nedeniyle orucun da uzun olmasından korkmaya hiç de gerek yoktur. İbn Batuta, Rusya’nın Bulgar şehri hakkında şöyle yazmıştır: “Yazın o şehre vardığım zaman Ramazan ayı başlamıştı. İftar ile fecrî sadık arasında sadece iki saatlik bir süre vardı. Bu kısa za­manda müslümanlar hem iftar edip yemeklerini yerlerdi, hem de yatsı namazlarını kılarlardı. Yatsı namazından kısa bir süre sonra da fecr-i sadık olurdu. Sonra sabah namazı kı­lınırdı.”

KAYNAK : Mevdudi,Fetvalar

AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Şubat 2023
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim