Bu yazımda ’’Basında hoca diye çıkıp insanların zihnini bulandıran,yanlışları doğru diye enjekte etmeye çalışan birisine’’ reddiye yazmayı amaçladım.Özel bir kanalda sahur vakti çıkıp tiyatro mu yapıyorlar ?Önce videoyu izleyip,ilgili kişinin neler söylediğini görelim.
Ev sahibi : ’’Kıyamet Cuma günü mü kopacak ?’’Hoca : ’’Allah kıyametin ne zaman kopacağını hiç kimseye bildirmemiştir,o saatin ilmi ancak bendedir,buyuruyor.’’ … ’’Bunlar,Kur’an’da aslı olmayan,İnsanların daha sonra ilave ettikleri kattıkları şeyler.’’Cevap ;الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ’’Onlar gaybe inanırlar…’’ Bakara süresi 3.ayet
’’Sana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır. Onu vaktinde ancak O (Allah) ortaya çıkaracaktır. O göklere de, yere de ağır basmıştır. O, size ancak ansızın gelecektir.” Sanki senin ondan haberin varmış gibi sana soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi sadece Allah katındadır. Fakat insanların çoğu bilmiyorlar.” Araf suresi 187. ayet
’’İnsanlar sana kıyametin vaktini soruyorlar. De ki: “Onun ilmi ancak Allah katındadır.” Ne bilirsin, belki de kıyamet yakında gerçekleşir.’’ Ahzab suresi 63. ayet
ساعة -Saat kelimesi ne anlama gelir ?
Bu kelimenin aslı س و ع ’dır.Yani elifin aslı vav’dır. ساع kelimesinin cemisidir.( er-Râid ; Lisanul Arab;Mucemül vesid)
Buradaki السَّاعَةَ ’’ saat ’’ kelimesi , bizim Türkçe’de kullandığımız saat midir ?Yoksa ’’kıyamet’’ anlamında mıdır ?
1- Ragıp El İsfehani,Mufredat, S-v-a Maddesi :
’’Zaman dilimlerinden biridir. Kıyamet’ten de Saat diye sözedilir: yaklaştı (Kalem 1) Sana o Saat’in ne zaman geleceğini soruyorlar (Araf 187) ; Saat’in bilgisi O’nun yanındadır (Zuhruf 85)
Saate benzetilerek kıyamete bu ismin verilmesi, ondaki hesa-bın/yargılamamn hızlı olmasından dolayıdır. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: O, en hızlı hesap görendir (En’am 62) Veya kıyamete bu ismin verilmesi Yüce Allah’ın ona şöyle işaret etmesinden dolayıdır: Onlar onu gördükleri zaman sanki (dünyada) bir akşam veya onun kuşluk vaktinden fazla kalmamış gibi olurlar (Naziât 46) ; Onlar, tehdidedildikleri azabı gördükleri gün, sanki gündüzün sadece bir saati kadar yaşamış gibi olurlar (Ahkaf 35) ; Saöf gerçekleştiği zaman, suçlular, (dünyada) ancak bir saat kaldıklarına and içerler (Rûm 55) Ayette geçen ilk saat, kıyamet, ikincisi ise kısa zaman dilimi anlamındadır.
Kıyamet anlamında olan saatlerin üç kısma ayrıldığı söylenmektedir: Büyük saat İnsanların hesap vermek için dirilmeleridir. Buna Hz. Peygamber’in şu hadisi işaret etmektedir: Ahlaksızlık ve fuhşiyât ortaya çıkmadıkça; dirhem ve dinara tapılmadikça kıyamet kopmaz.” (Ahmed, Müsned, 2, 162)
Hz. Peygamber (kıyamet alâmeti olarak) başka birtakım şeyler de söyledi ki, ne onun zamanında ne de ondan sonra meydana gelmiş değildir.
Orta saat Aynı asır insanlarının ölmeleridir. Şu rivayet örneği gibi: Hz. Peygamber, Abdullah b. Enes’i görmesi üzerine şöyle buyurmuştur: ” Eğer bu çocuğun ömrü uzarsa, kıyamet kopmadıkça ölmez.” (Ahmed, Müsned, 3, 270; Müslim, (2269).)Abdullah b. Enes’in son vefat eden sahabe olduğu söylenmiştir.
Küçük saat Bu, insanın ölümüdür. Her insanın kıyameti, onun ölümüdür. Şu âyet buna işaret etmektedir: Allah’ın huzuruna varmayı yalanlayanlar, gerçekten hüsrana uğramıştır. Sonunda o Saat ansızın kendilerine gelip çatınca, günâh yüklerini sırtlarında taşıyarak, “Oradaki hayatımızı boşa harcamamızdan ötürü vay halimize,” diyecekler.( En’âm 31) …
Rivayete göre, şiddetli bir rüzgâr estiğinde Hz. Peygamber’in rengi değişir ve şöyle derdi: Saat’in kopmasından korktum.” (Ahmed, MUsned, VI, 66.)
Hz. Peygamber “saat” sözüyle kendi ölümünü kastetmektedir.
[Onunla saat hesabıyla muamele yaptım], sözü, [yıl hesabıyla] ve [ay hesabıyla], formları gibidir. yani, gece sükûnete erdikten sonra bize geldi.
Saat kelimesi, ihmal anlamında da düşünülmüştür. [Develeri başıboş bıraktım, başıboş bırakıyorum]. [O kayıptır/başıboş bırakılmıştır].
Bir put ismidir: Dediler ki; Tanrılarınızı terketmeyin. Vedd’i, Suva’ı, Yeğûs’u, Ye’ûk’u ve Nesr’i bırakmayın!( Nûh 23) ’’
2- Serdar Mutçalı,Arapça Türkçe sözlük: ’’An,süre,saat,araç gereç olarak saat’’
3- Lisanül Arap, İbn Manzûr, S-v-a Maddesi : ’’ السَّاعَةَ kelimesi aslında iki mana için kullanılır.Onlardan birisi 24 saatten bir parça olarak saattir o da gündüz ve gecenin toplamından bir saat demek olur.İkincisi ise gece veya gündüzden küçük bir parça (an) demektir.Bunun dışında bir de kıyamet günü olarak tabir edilir.Zeccac dedi ki :’’Kurân’ın tamamında ’’Saat’’in manası , vakittir,öyle vakit ki kendisinde kıyamet gerçekleşecek.’’ (Zeccac) bu anlatımla insanların hakkında konuşutuğu saatin gizli olduğunu kast ediyor.Kıyametin kopmasına az kaldığı için ona saat diye isim verildi.’’(s.2151)
4-Mucemül Vesid,Komisyon : ’’ Vakitten bir parçadır.Gündüz ve geceden,24 saatten bir parça olarak kullanılır.Ayrıca bir alettir onunla saatler,dakikalar,saniyeler öğrenilir.Kıyamet anlamına da gelir.Yani kıyametin kendisinde kopacağı vakit.463
5-Taberi: ( يسألك الناس ) يا محمد ( عن الساعة ) متى هي قائمة؟ قل لهم : إنما علم الساعة ( عند الله ) لا يعلم وقت قيامها غيره )
Tercüme : İnsanlar sana saatten (o kıyamet nezaman?) diye soruyor (Ey Muhammad-a.s) onlara söyle :’’ O saatin bilgisi sadece Allah’katındadır.Onadan başkası kıyametin kopma vaktini bilemez.
6-D.İ.B Meali : ’’İnsanlar sana kıyametin vaktini soruyorlar. De ki: “Onun ilmi ancak Allah katındadır.” Ne bilirsin, belki de kıyamet yakında gerçekleşir.’’
7-Elmalılı : ’’O nâs (insanlar) sana saatten soruyor, de ki: onun ılmi Allahın nezdindedir ve ne bilirsin belki o saat yakında olur.’’
Görüldüğü gibi Diyanet ve Elmalılı ,Ahzab suresi 63. ayete böyle mana vermiştir.Yani السَّاعَةَ kelimesine kıyamet manası vermiştir.
يَسْپَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ اَيَّانَ مُرْسٰیهَا
فٖيمَ اَنْتَ مِنْ ذِكْرٰیهَا
اِلٰى رَبِّكَ مُنْتَهٰیهَا
’’Sana, kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar.Onu bilip söylemek nerede, sen nerede?Onun nihai bilgisi yalnız Rabbine âittir.’’ Naziat suresi 42-44
“Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı Cum’a günüdür: Âdem (A.S.) o gün yaratıldı, o gün Cennet’e girdi, yine o gün Cennet’ten çıkarıldı. Bir de kıyamet Cum’a günü kopacaktır.”(Müslim,Cuma :18;c.6.s.142,1.Baskı,Beyrut,Lübnan)
Kıyametin gün olarak Cuma günü olacağını öğrendikten sorna ,akşam mı gündüz mü şimdi de bunu öğrenelim ; “Güneş batınca, akşam vakti kıyamet kopacaktır” (Buhari, Tefsir-u Sure 6/9; Tirmizi, Deavat, 98)
Müslim’de geçen bu hadisin ravileri hakkında bilgi ;
a. قتيبة بن سعيد الثقفي : A.B.Hanbel,Hakim,ibn Hibban,Nesai,Zehebi,Yahya bin muin,ibn hacer, bu ravinin Sika (sağlam-güvenilir) ravi olduğunda hem fikirdirler.
b. المغيرة بن عبد الرحمن الحزامي : Darekutni,İbn Hacer sika derken ,bu ravi için hasen’dir diyen alim de vardır.
c. عبد الله بن ذكوان : ibn Adiy ’’ Medine fukahasındandır.’’ , Ebu hatim razi ’’Sikadır.’’ , İbn hibban ’’ Fakihtir,pek çok kitap yazmıştır.’’ A.B.Hanbel ’’Sikadır.’’ ,Nesai ’’Sikadır.’’ , İbn Ebi hatim razi ’’ Sikadır,fakihtir.Onunla delil getirilir.’’Bakınız: El Cerh Ve Tadil,İbn Ebi Hatim Razi.
d. عبد الرحمن بن هرمز : İbn Hibban bu raviyi sikalar arasında zikretmiştir,Ebu Zür’a razi,sika demiş,İbn Hacer de Takrib’te sika ve alim demiştir.Yahya bin muin,Vakidi ve Zehebi aynı görüştedir.
e. عبد الرحمن بن صخر : Ebu Hureyre’dir.Sikalığı tartışmasızdır.
’’ Kıyamet Cum’a günü kopacaktır. ’’ bu bilgiye yer veren hadislerin geçtiği kitaplar,yazarları ile birlikte sunulmuştur ;
1. İmam Malik , Muvatta
2. A.B.Hanbel,Müsned 7 tane
3. İbn Hibban,Sahih
4. Ebu Avane,Mustahrec
5. Makdisi,Ehadisül muhtar 4 tane
6. Beyhaki,Sünen-i Kübra
7. Rabia bin Habip,Müsned
8. Ebu davut,Sünen
9. Nesai,Sünen-i Suğra 2 tane
10. Nesai,Sünen-i Kübra 2 tane
11. İbn Mace,Sünen
12. İbn Huzeyme,Sahih
13. Hakim,Müstedrek ala sahihayn 2 tane
14. Beyhaki,Süneni sağır
15. Beyhaki,Sünen-i kübra 2 tane
16. Beyhaki,Marifetu sünen vel asar 3 tane
17. Şafii,Müsned 3 tane
18. İbn Ebi Şeybe,Müsned
19. Bezzar,El bahr
20. Ebeyde bin hamid,Müsned 2 tane
21. İmam Şafii,Müsned 3 tane
22. Heysemi,Keşful estar
23. Abdurrezzak,Musannef 3 tane
24. İbn Ebi Şeybe,Musannef
25. Taberani,Mucemül kebir 3 tane
26. Zehebi,Mucem şuyuhu kebir
27. Taceddin Subki,Mucemu şuyuh 2 tane
28. Hadis-i İsmail bin Cafer
29. İbn Bişran,Emali 10 tane
30. İbn Mendeh,Tevhid
31. Beyhaki,Şuabul iman 2 tane
32. İbn Kudame,İsbatu sıfatul uluv
33. İmam Şafii,El ümm 3 tane
34. Hüseyn bin mesud el Beğavi,Şerhu sünne 2 tane
35. İbn Münzir,El evsad fissüneni vel icmai vel ihtilaf
36. İbn Abdil ber,Temhid
37. İraki,Tarhut tesrib
38. İbn ebi Hatim,Tefsir
39. Beğavi,Mualimuttenzil
40. Beyhaki,Delailun nubuvve
41. Buhari,Tarihul kebir
42. Taberi,Tarih 5 tane
43. Ebu neim,Marifetu sahabe
44. İbn Cevzi,El Müntezam fi tarihil umem 2 tane
45. Ebu Leys Semerkandi,Tenbihul ğafilin
46. Beyhaki,Fezailül evkat
Peygamberimiz kıyametin vaktini saat olarak değil , gününü haber vermiştir.Bu günün hangi Cuma olduğu belirsizdir.Böylece ’’ğaybı mı biliyor ?’’ diye karşı çıkmanın yersiz bir tutum olacağını göstermiş olduk.
………………………………………………..
Hoca :’’Pazartesi Perşembe oruçları diye bir moda ihdas ederseniz,o zaman siz dine bir ilavede bulunmuş oluyorsunuz.’’
“Ben o gün dünyaya geldim ve o gün bana vahiy indirilmeye başlandı.” (Müslim, Sıyam, 197)
Ravileri sika,senedi muttasıldır.Bu hadis ayrıca A.B.Hanbel’in Müsnet’i başta olmak üzere pek çok hadis kitabında geçmektedir.
“Ameller, Cenab-ı Hakk’a pazartesi-perşembe günleri arz olunurlar. Ben istedim ki Cenab-ı Allah’a amelim arz olunurken oruçlu olayım.” (Tirmizi, Savm, 44)
Ebu İsa yani Tirmizi,Bu hadise hasen demiştir.Hasen olması,zayıf ve uydurma olmadığı anlamına gelir.
Tirmizi’de geçen bu hadisin ravi incelemesi ;
a. محمد بن يحيى الذهلي : Hadis hafızıdır,sikadır.Ebu Davut’’Hadis konusunda emirul müminindir.’’ ,Ebu hatim razi ’’Zamanının imamıdır,sikadır.’’ ,A.B.Hanbel ’’ Hadis konusunu ondan daha iyi bileni görmedim.’’ der. Hakim,İbn Hibban,Ebu Zür’a razi,Nesai,İbn hacer,Mizzi,Hatip bağdadi,Zehebi de sika olduğunu söyler.
b. الضحاك بن مخلد النبيل : Beyhaki,İbn Hibban,Hakim,Ebu Nenim,İbn Hacer,Zehebi…
c. محمد بن رفاعة القرظي : İbn Hacer Takrib’ta makbul demiştir.İbn Hibban da sikalar arasında zikretmiştir.
d. سهيل بن ذكوان : Sikadır.Ebu ahmet bin adiy el cürcani,ibn cevzi,ukyali,Ömer bin Şahin,Eyu yala,A.B.Hanbel,ibn abdil ber.
e. ذكوان , أبو صالح السمان ismi ile meşhurdur : Sikadır: İbrahim harbi,ebu hatim el razi , ebu zür’a el razi,Ahmet b. abdullah el acli,İbn hacer,Buhari,Zehebi,Yahya bin muin
f. عبد الرحمن بن صخر : Ebu Hureyre’dir.
Aynı manadaki hadisler şu kitaplarda da geçmektedir ;
1. Nesai’nin Sünen-i Suğra’sı
2. Makdisi,Ehadisül muhtar
3. Nesai,Sünen-i Kübra
4. Bezzar,El Bahr
5. Hüseyn bin mesud el Beğavi,Şerhu sünne
6. Tahavi,Şerhu meanil asar
7. Tirmizi,Şemailü Muhammediyye
8. Ebu Neim,Hilyetül evliya
9. İbn Cevzi,El tebsira
………………………………………………..
Ev sahibi : ’’Hocam dövme … ?’’
Hoca : ’’Yine söylüyorum ; bu dinin bir meselesi değildir.Bu sağlığın bir meselesidir.’’
“Onları mutlaka saptıracağım, mutlaka onları kuruntulara sokacağım ve onlara emredeceğim de (putlara adak için) hayvanların kulaklarını yaracaklar. Yine onlara emredeceğim de Allah’ın yarattığını değiştirecekler.” Kim Allah’ı bırakıp da şeytanı dost edinirse, şüphesiz o apaçık bir hüsrana düşmüştür.’’ Nisa suresi 119. ayet
-Kurtubi tefsirinde bu ayetin dövme ile şekli değiştirmeye işaret ettiğini yazmıştır.Bakınız : 5,392
Hem sonra Allah Haşr süresi 7. ayette ’’… Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir.’’ buyurmaktadır.Öyle ise ona uymamız gerekmez mi ?
لَعَنَ الْوَاشِمَةَ وَالْمُسْتَوْشِمَةَ
’’O (Allah) dövme yapana da yaptırana da lanet etti.’’ (A.B.Hanbel,1123 ; Nesai,5104)
Elbani hadisin sahih olduğu görüşündedir.(Sahihu Nesai)
لَعَنَ اللَّهُ الْوَاصِلَةَ وَالْمُسْتَوْصِلَةَ وَالْوَاشِمَةَ وَالْمُسْتَوْشِمَةَ – Buhari
لَا تَشِمْنَ وَلَا تَسْتَوْشِمْنَ – Buhari
İlk hadiste peygamber efendimiz,Allah’ın dövme yapanı da yaptıranı da lanetlediğini bildirmiştir.İkinci hadiste de dövme yapma ve yaptırma diyerek bu işi yasaklamıştır.Her iki hadis de sahihtir.
Dövme ile ilgili hadislerin geçtiği bazı kitaplar :
1. Buhari,Sahih
2. Tirmizi,Sünen
3. A.B.Hanbel,Müsned
4. İbn Hibban,Sahih
5. Makdisi,Ehadisül muhtar
6. Beyhaki,Marifetu sünen vel asar
7. Rabia bin Habib,Müsned
8. Taberani,Mucemül kebir
9. Taberani,El dua
10. Zehebi,Mucemu şuyuhi kebir
11. Beyhaki,Şuabül iman
12. Beyhaki,El adab
13. Zehebi,Siyeru alamu nubela
14. İbn Asakir,Tarih-i Dımaşk
15. Beğavi,Mualimu tenzil
16. İbn Arrâk,Tenzihu şeriatil merfua
17. İraki,Tarhut tesrib
İmam Nevevî, sağlık bakımından zarar vermediği takdirde dövmenin vücuttan giderilmesi gerektiğini söyler. Yapılacak operasyonun vücuda zarar vermesi veya geride çirkin bir manzara bırakması sebebiyle dövme giderilemezse kişi tövbe etmekle günahından kurtulur. (Müslim Şerhi,İmam Nevevi,14,106)
Son olarak bu konuda fıkıh-ilmihaller ne diyor ?
1- İbn Kudame,El Muğni : Ulemanın ittifakı ile haramdır.(1,94)
2-D.İ.B,İlmihal,İslam Ve Toplum(iki ciltlik ilmihal): ’’ Dövme (veşm) yaptırma, Hz. Peygamber’in hadislerinde şiddetle yasaklanıp lânetlenmiş (Buhârî, “Libâs”, 85-87; Müslim, “Libâs”, 119), İslâm bilginleri de bunu, Allah’ın yarattığı şekil ve surette kalıcı değişiklik meydana getirdiği için câiz görmemişlerdir. Hatta başta Şâfiîler olmak üzere bir grup âlim, dövme yapılan yerde biriken kanın necis, pis olduğunu, dövmeyi yok etmenin vâcip olduğunu da ilâve ederler.’’(c.2,s.82,Ankara-2006)
3-Prof . Dr. Yusuf Kardavi Çağdaş Meselelere Fetvalar : ’’Bu konuda Peygamber (S.A.v)’den gelen sahih rivayetlerin birinde şöyle denmektedir. “Dövme yaptıran ve dövme yaptırmak isteyene lanet olsun, dişlerini incelten ve inceltmek isteyene lanet olsun. Yüzündeki kılları alan ve aldırana lanet olsun. Peruk takan ve taktırana lanet olsun.”
Daha bir çok sahih hadis bulunmaktadır.Hadiste rivayet edilenleri yapan ya da yapmak isteyen hem lanetlenmiş hem de yapılması haram kılınmıştır.’’
. ………………………………………………..
Hoca : ’’ Kadınlar özel günlerinde namaz bile kılabilir, oruç da tutabilir.’’
Cevap ;
وَيَسْپَلُونَكَ عَنِ الْمَحٖيضِ قُلْ هُوَ اَذًى فَاعْتَزِلُوا النِّسَاءَ فِى الْمَحٖيضِ وَلَا تَقْرَبُوهُنَّ حَتّٰى يَطْهُرْنَ Sana kadınların ay hâlini sorarlar. De ki: “O bir ezadır (rahatsızlıktır). Ay hâlinde kadınlardan uzak durun.Bakara 222
كَانَ يُصِيبُنَا ذَلِكَ فَنُؤْمَرُ بِقَضَاءِ الصَّوْمِ، وَلَا نُؤْمَرُ بِقَضَاءِ الصَّلَاةِ
Bizim başımıza bu olay (hayız) gelince orucu kaza etmemiz emredilirdi, ama namazı kaza etmemiz emredilmezdi.”(Müslim, Hayız, 69; Ebu Davud, Taharet, 104; Nesaî, Siyam, 64;Beyhaki,Sünen-i Kübra ve Sünen-i Sağir ;Abdurrezzak,Musannef)
Fıkıh-ilmihal kitapları ne diyor ?
1. D.İ.B ,İman Ve İbadetler (iki ciltlik İlmihal) : ’’Hayız, bir nevi abdestsizlik ve cünüplük hali, yani hükmî kirlilik (hades) veya mazeret kabul edilir. Hayızlı kadının namaz kılmasının ve oruç tutmasının caiz ve sahih olmadığında, yani hayzın bu iki ibadetin ifasına engel bir mazeret sayıldığında fakihler görüş biri iğin dedir. Hayız süresince terk edilen namazların kaza edilmesinin gerekmediği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da görüş birliği vardır. Bu konuda Hz. Peygamber’in bilgi ve onayı dahilinde cereyan eden uygulamalar esas alınmıştır. Buhârî, “Hayız”, 20; Müslim, “Hayız”, 69; Ebû Dâvûd, “Taharet”, 105.’’ (c.1,s.212-213,Ankara-2006)
2. Ali Fikri Yavuz,İslam İlmihali :’’ Hayız halinde olan kadınlardan namaz mükellifiyeti düşer…Bunların oruç tutmaları da haramdır. ’’(s.76,Çile Yayın Evi,2002)
3. İbharim Halebi,Multeka……….. :’’Namaz kılamazlar,oruç tutamazlar.’’ (c.1,s.88,Sağlam Yayın Evi,İstanbul)
4. Lütfi Şentürk-Seyfettin Yazıcı (her ikisi de Din İşleri Yüksek Kurulu eski üyeleridir.),İslam İlmihali :Ayhali ve Lohusa olan kadınlara haram olan şeyler başlığında ’’ 1-Namaz kılmak 2-Oruç tutmak…’’ der.(s.112-113,16.Baskı,Ankara,Dinayet İşleri Başkanlığı Yayınları-2009)
5. Prof.Dr.Hamdi Döndüren,Delilleriyle İslam İlmihali :’’ Oruç tutmak: Âdet gören veya lohusa olan kadın oruç tutmaz. Namaz kılmak: Âdetli veya lohusa kadının namaz kılması caiz değildir.’’ (Erkam Yayın Evi)
6. Ömer Nashuhi Bilmen,Büyük İslam İlmihali :’’ Adet gören veya lohusa olan müslüman kadınlara ait bazı özel hükümler vardır. Şöyle ki: Bu haller içinde bulunan bir kadın namaz kılamaz, şükür secdesi bile yapamaz. Oruç tutamaz. Kur’an-ı Kerîm ’den bir ayet dahi okuyamaz; ancak dua ayetlerini dua niyeti ile okuyabilir.’’ (Timaş Yayınları)
7. Cezeri,Kitabul Fıkh alel mezahibil erbea’’Cünüp kişi üzerine haram olan,hayız ve nifaslıya da haramdır.Namaz,Kur’an okumak,oruç…(gibi) ’’ (c.1,s.123,Daru kutubil ilmiyye,2.Baskı,2003)
8. İmam Nevevi ,El mecmu’ :’’ Hayızlının üzerine namaz haram olur.’’ kitabın şerhinde,Buhari ve Müslim hadislerine dayanarak bunların haram olduğu ifade edilmiştir.Ayrıca imamların bu haldeki kişi için namazın haram olduğunda icma’ ettiği ve namazın o kişiden düşeceği belirtilmiştir.s.383Hz.Aişe’den nakl edilen hadis ile orucun da bu haldeki kişiler için haram olduğu belirtilmiştir.s.385 (c.2,Kitabul Mecmu Şerhi, Şerhu’l-Muhezzeb,Mektebetül İrşad-Suud)
9. Şirun Bilali-Ebu Zayd Şibli,El Miftah Şerhu Nurul İzah :’’Hayız ve nifas ile haram olur; Namaz,oruç…’’ (s.38,Mektebetül Mahmudiyye,Fatih-İstanbul)
10. Dr.Vehbe Zuhayli ,El fıkhül islami ve edilletuh : ’’Hayızlı kadına haram olan şeyler ;Namaz kılmak…oruç tutmak… ’’ (c.1,s.467-470,2.Baskı,Darul Fikr)
11. Ahmet Mahmut,Ahkamül Hayz vel nifas vel istihaze:’’Hayız ve nifas sebebi ile genel olarak neler haram olur,sorusuna cev aben:’’Hayız ve nifas sebebi ile 13 fiil haram olur,1-Hayız ve nifas sona erince gusül 2-Tüm namazlar 3-Tilavet secdeleri 4-Kur’an’a dokunmak 5-Mescide girmek 6-Beyt-i haramı tavaf 7-İtikaf 8-Kur’an okumak 9-Oruç … ’’ (87.Sual,s.30,Doktara tezi-Külliyyetül Adab (Üniversite)-Fas)-Bu bilgileri dayandırdığı kitaplar; Bedaiu’s-Sanai’(1,44) ,Reddül Muhtar (1,158) ,Şerhi Sağir (1,215),Muğnil muhtaç(1,109),El Muğni (1,306)
…………………………………………..
Kendisine tek sözüm : ’’ Sandalyeye yaslanıp konuşmak kolay,bir de kaynaklara dayanarak konuşmayı dene!’’