E-L-E-Ş-T-İ-R-İ ZAMANI
Kendisi yukarıdaki videoda , abdest alırken ayak yıkamak değil mesh etmenin doğru olacağını iddia etmektedir. 4 mezhep , abdest alırken ayağı yıkamanın farz olduğunda ittifak halindedir.Kendisi olgunlaşmamış Arapçası ile karşımızda…
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ Maide süresi 6. ayet/ 5-Maide suresi 6. ayet (Genel: 5 – İniş: 112 – Alfbetik: 76)
Dil yönü
Bir dilciye atıfta bulunarak durumun kendi söylediği gibi olduğunu ifade etti.Buna tanık gösterme denir.Biz de bir tanık gösterelim ;
Meşhur dilcilerden olan Ehfeş,Meanil Kur’an adlı eserinde
‘der.Yani bazıları esreli okumuştur,kabul edilen bu değildir.
ـ اَرْجُلٌ kelimesinin tekili رِجْلٌ ‘dir ve ayak manasına gelmektedir
وَاَرْجُلَكُمْ kelimesi ayaklarınızı yıkayın anlamına gelirken , وَاَرْجُلِكُمْ kelimesi ayaklarınızı mesh edin anlamına gelmektedir.Yani bir esre ile mana değişmektedir.Bu kelimenin son harfi olan lam harfinin harekesi neye göre verilir ? vucuh kelimesi üzerine atf edersek bu kelimeyi nasp okuruz.(irabu mufassal,el icaz-belağatu Kur’an’ı Kerim) Ba’nın üzerine atf edersek esre okuruz.Bu kelime her halukarda matuftur.Konu ise bunun matufun aleyhinin ne olduğudur ve bunda ihtilaf vardır.Öyle ise hadislere danışmak lazım gelir.
Hadis :
İbn’i Ömer (ra) şöyle diyor: “Peygamber aleyhissalatü vesselam bir savaşta geri kalmıştı. İkindi namazının gelip çattığı bir sırada bize yetişti. Biz de o zaman abdest alıp ayaklarımızı mesh etmekle yetindik. Bunun üzerine Peygamber (sav) en yüksek sesle buyurdu ki: Ayak topukları ateşten olanların vah haline! İki veya üç defa söyledi”
حَدَّثَنَا أَبُو النُّعْمَانِ عَارِمُ بْنُ الْفَضْلِ، قَالَ: حَدَّثَنَا أَبُو عَوَانَةَ، عَنْ أَبِي بِشْرٍ، عَنْ يُوسُفَ بْنِ مَاهَكَ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو، قَالَ: تَخَلَّفَ عَنَّا النَّبِيُّ فِي سَفْرَةٍ سَافَرْنَاهَا، فَأَدْرَكَنَا وَقَدْ أَرْهَقَتْنَا الصَّلَاةُ وَنَحْنُ نَتَوَضَّأُ، فَجَعَلْنَا نَمْسَحُ عَلَى أَرْجُلِنَا، فَنَادَى بِأَعْلَى صَوْتِهِ: ” وَيْلٌ لِلْأَعْقَابِ مِنَ النَّارِ مَرَّتَيْنِ أَوْ ثَلَاثًا “
Bu hadis hangi kitaplarda geçmektedir ?
- Buhari
- Müslim
- Tirmizi
- Ebu Davut
- Sünen-i Nesai
- Sünen-i İbn Mace
- Sünen-i Darimi
- İmam Malik-Muvatta
- Ahmet Bin Hanbel -Müsned(10 kez)
- Sahih-İbn Huzeyme
- Sahih-İbn Hibban
- Mustehrec-Ebu Avane
- Sünen-i Darekutni
- Sünen-i Kübra ve Suğra-Nesai
- Sünen-i Kübra-Beyhaki
- Müsned-i İmam Şafii
- Mucemul Evsat-Taberani
- Mucemul Kebir-Taberani
- Musannef-Abdurrezzak
Bu kadar kaynakta geçen bir hadisi görmezden gelmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Mealler :
Diyanet Meali :
5.6 – Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın
Elmalılı Hamdi Yazır Meali :
5.6 – Ey o bütün iyman edenler! Namaza kalkacağınız vakit yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi ve başlarınıza mesh edip her iki topuğa kadar ayaklarınızı yıkayın
Ömer Nasuhi Bilmen Meali :
5.6 – Ey mü’minler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklerinize kadar ellerinizi yıkayınız ve başlarınıza meshediniz ve ayaklarınızı iki topuğa kadar yıkayınız
Hasan Basri Çantay Meali :
5.6 – Ey îman edenler, namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi ve başlarınıza meshedib, her iki topuğa kadar ayaklarınızı yıkayın.
Ali Bulaç Meali :
5.6 – Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın.)
Celal Yıldırım Meali :
5.6 – Ey imân edenler! Namaza kalkmayı dilediğinizde yüzlerinizi, dirseklere kadar (dirsekler dahil) ellerinizi yıkayın. Başlarınıza meshedip topuklarına kadar (topuklar dahil) ayaklarınızı yıkayın.
Muhammed Esed Meali :
5.6 – Siz ey imana ermiş olanlar! Namaz kılacağınız zaman yüzünüzü, ellerinizi ve dirseklere kadar kollarınızı yıkayın ve (ıslak) ellerinizi başınızın üzerine hafifçe sürün ve bileklere kadar ayaklarınızı (yıkayın).
Ali Fikri Yavuz Meali :
5.6 – Ey mü’minler! Namaza kalkacağınız zaman yüzünüzü ve ellerinizi (dirseklerinizle beraber) yıkayın, başınızı (ıslak elle silin) mesh edin ve ayaklarınızı da (topuklarınızla beraber) yıkayın.
Süleyman Ateş Meali :
5.6 – Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerizi; meshedin: başlarınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı.
Yaşar Nuri Öztürk Meali :
5.6 – Ey iman sahipleri! Namaza duracağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı meshedin/yahut yıkayın.
Suat Yıldırım Meali :
5.6 – Ey iman edenler! Namaza kalkmak istediğinizde yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı meshedip topuklarınızla birlikte ayaklarınızı da yıkayın.
Abdulbaki Gölpınarlı Meali :
5.6 – Ey inananlar, namaza kalktığınız zaman yıkayın yüzlerinizi ve dirseklerinizle berâber ellerinizi ve başınızın bir kısmını meshedip ayaklarınızı topuklarınızla berâber ve cünüpseniz iyice yıkanıp arının.
Şaban Piriş Meali :
5.6 – -Ey İman edenler! Namaza kalktığınız zaman, yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi, başınızı mesh edip topuklara kadar ayaklarınızı yıkayınız.
Diyanet Vakfı Meali :
5.6 – Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı da (yıkayın).
Elmalılı Meali Sadeleştirilmiş 1 :
5.6 – Ey iman edenler, namaza kalkacağınız vakit, yüzlerinizi, dirseklere kadar; ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedip topuklara kadar ayaklarınızı (yıkayın).
Elmalılı Meali Sadeleştirilmiş 2 :
5.6 – Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman, yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı meshedin, iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın.
Fizilalil Kuran Meali :
5.6 – Ey iman edenler, namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi, -başlarınızı meshedip– topuk kemiklerine kadar ayaklarınızı yıkayın.
İmam Muhammed eşşeybani’nin el asl (mebsut) adlı kitabından abdest bölümü.Altı çizili alan,ayakların yıkanması gerektiğini belirtmiştir.Bu kitap,zahirurrivaye kitaplarındandır.Alimul kutub-Beyrut-1.Baskı,1990