• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
HADİSLER
Browse:
  • Home
  • HADİSLER
  • İMAN HAKKINDA MUTTEFEKUN ALEYH HADİSLER

İMAN HAKKINDA MUTTEFEKUN ALEYH HADİSLER

by Admin in HADİSLER
Tags: iman hakkında hadisler, iman nedir hadisi, kaynaklarıyla hadis metinleri, muttefekun aleyh hadisler

Bu yazımızda,iman hakkında 15 adet muttefekun aleyh hadis yer almaktadır.

5-) Ebû Hureyre (r.a.): “Bir gün Hz. Peygamber (s.a.v.) halkın arasında iken, kendisine Cebrail geldi ve: “İman nedir?” dedi:

“İman; Allah’a, Meleklerine, Onunla karşılaşacağına, Elçilerine inanmandır, öldükten sonra dirilmeye de inanmandır. “buyurdu:

“İslâm nedir?” dedi:

“İslâm: Kendisine hiçbir şeyi ortak koşmayarak Allah’a kulluk etmen, namaz kılman, faiz olan zekâtı vermen, rama­zan orucunu tutmandır. “buyurdu:

“İhsan nedir?” dedi:

“Kendisini görüyormuşsun gibi Allah’a kulluk etmendir. Her ne kadar sen Onu görmesen de O seni görmektedir, “buyurdu:

“Kıyamet ne zaman kopacak?” dedi:

“Bu konuda soru sorulan, sorandan daha fazla bilgili de­ğildir, ama ben sana şartlarım bildireceğim: Köle kadının e-fendisini doğurduğunda, ne idüğü belirsiz deve çobanlarının

bina yapma konusunda yarıştıklarında (kıyameti bekle. Kıyametin ne za­man kopacağının vakti,) sadece Allah’ın bildiği beş bilinmeyenler içeri­sindedir” buyurdu:  «Kıyametin bilgisi Allah’ın yanındadır…»

(Lokman: 34) ayetini okudu arkasından gelen adam dönüp gitti. Rasûlüliah (s.a.v.): “Onu bana geri çağırın”dedi ama ondan hiçbir şey göre­mediler bunun üzerine Rasûlülah: “Bu, Cebrail idi, insanlara dinini öğretmek için gelmiştir, “buyurdu,” demiştir.

(Bu hadisimizde güzel dinimizin nelerden oluştuğunu öğrenmekteyiz. Cebrail (a.s.), insanlara dini öğretmek için gelmişti, sorduğu sorulardan dinin nelerden oluş­tuğunu görüyoruz: İman, İslâm ve İhsan.

Buna göre dinimiz üç bölümden oluşuyor: İnanç esasları, İbadetler ve uygula­malar, Ailah’a kullukta ihias ve samimiyet. Bu da. Kendisini görüyormuşçasına Allah­’a kulluk etmektir.

Melekler insan şekline girebilirler, onlarla konuşabilirler, insanlar da onları gö­rebilir seslerini duyabilirler.

Kıyametin ne zaman kopacağını tam oiarak Aİlah bilebilir. Peygamberler, bu konuda kendilerine bildirildiği kadar bilebilirler.) [35]

6-) Talha b. Ubeydullah (r.a.)’dan. Rasûlüilah (s.a.v.)’e Necid halkından saçı dağınık bir adam geldi. Sesi uzaktan duyulabildiği halde ne söylediği anlaşılmıyordu. Sonunda Rasûlüilah (s,a.v.)’e yaklaştı, bir de baktım ki İslâm’dan soruyor. Rasûlüilah (s.a.v.): “Gece ve gündüz başlamaz” buyurdu.

“Bunun dışında diğer yapacağım var mı?” dedi.

“Hayır, ancak fazladan yapacağın nafile namaz kılarsın” buyurdu ve devamla:

“Ramazan orucunu fcrfmaAr”buyurdu,

“Bunun dışında diğer yapacağım var mı?” dedi,

“Hayır, ancak fazladan yapacağın nafile oruç tutarsın.” buyurdu. Rasûlüilah (s.a.v.) ona zekâtı anlattı, o da: “Bunun dışında diğer yapacağım var mı?” dedi.

“Hayır, ancak fazladan yapacağın nafile olarak sadaka ve­rirsin” buyurdu. Bu gelen adam dönüp gitti, giderken: “Vallahi bunu ne artırırım ne de eksiltirim” diyordu. Rasûlüilah (s.a.v.): “Eğer sö­zünde doğru kalırsa başarıyı  kurtuluşu elde buyurdu.

(Hz. Peygamber (s.a,v.), İslâm’ı, beş vakit namaz kılmak, Ramazan orucunu tut­mak ve zekât vermek olarak açıklamıştır. Bu sayılaniann dışında da birtakım İslâm kural­ları vardır. Nitekim diğer yerde gelen rivayetlerde hadisin sonunda şöyle bir ifade vardır “Rasûiüllah (s.a.v.), ona İslâm şeriatlarını (kurallannı) bildirdi, o da: “Sana ikramda bulunan’a yemin olsun ki fazladan hiçbir nafile yapmam ama Allah’ın bana farz kıldığı hiç­bir şeyi de eksiltmem” dedi. (Buhâri, savm; ı, Hıyei: Bu rivayette Hz. Peygamber (s.a.v.)’in namaz, oruç ve zekât dışındaki kurallan öğrettiğini görüyoruz.) [36]

7-) Ebû Eyyûb (r.a.)’dan. Bir kimse Hz. Peygamber (s.a.v.)’e: “Beni cennete koyacak bir amel bildirseniz” dedi. Bu sırada orada olan diğer birisi: “Ne oldu nesi var?” dedi. Hz. Peygamber (s.a.v.): “Nesi olacak, bir haceti var”(diye cevapta bu­lunduktan sonra) “Kendisine hiçbir şeyi ortak koşmayarak Allah’a kulluk edersin, namazı kılar, zekâtı verirsin, akraba ile alakayı sürdürürsün.buyurdu. [37]

😎 Ebû Hureyre (r.a.) anlatır: “Çöl halkından birisi, Hz. Peygam­ber (s.a.v.)’e geldi ve: “Bana bir amel söyle ki, bunu işlediğimde cen­nete gireyim” dedi. Rasûlüilah (s.a.v.): “Kendisine hiçbir şeyi ortak koşmayarak Allah’a kulluk edersin, farz olan namazı kılarsın, farz olan zekâtı verirsin. Ramazan orucunu tutarsın.”buyurdu. Bu kimse: “Canımı elinde tutan Allah’a yemin otsun ki, bunun üzerine hiçbir artırma yapmam.” dedi. Bu adam kalkıp gittiğinde Hz. Peygam­ber (s.a.v.): “Kim cennetlik bir kimseye bakmak isterse buna baksın, “buyurdu. [38]

9-) İbni Ömer (r.a.), Rasûlüilah (s.a.v.): “İslâm beş temel üzerine kurulmuştur: Allah’tan başka ilah olmadığına Muhammed’in Al­lah ‘m elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekâtı, haccı ve ramazan orucunu yerine getirmektir, “buyurdu” demiştir.(Bu hadisimizde de yüce dinimizin üzerinde kurulduğu temelleri öğrenmekteyiz.

İsiâm dini beş esas üzerine kurulmuştur.

Yukarıdaki esaslar olmadan din ayakta duramaz.

Namaz, oruç, zekat ve hac gibi amellerden biri eksik olursa İslâm binasının temelleri eksik olur.

Bu esaslar İslâm dininin tamamı değil, temeileridir. İslâm binasının temelleri dışında diğer bölümleri de vardır.) [39]

10-) İbni Abbâs (r.a.) anlatır: “Abdu’l-Kays kabilesinin temsilcileri Hz. Peygamber (s.a.v.)’e geldiklerinde: “Bu topluluk kimdir? -veya-bu temsilciler kimlerdir?” buyurdu. Onlar da: “Rabia” dediler: “Hoşgeldiniz Ey topluluk -veya- Ey temsilciler. Allah, utandır­masın / küçük düşürmesin, pişmanlık vermesin.” buyurdu. On­lar: “Ey Allah’ın Rasûlü biz, sana ancak haram ayda gelebiliyoruz, se­ninle aramızda Mudar kâfirlerinden bir boy var. Bize açık anlaşılır bir Şeyler emretsen de geride kalanlarımıza bildirsek, bu şeylerle cennete girsek.” dediler, içeceklerden sordular. Rasûlüilah (s.a.v.) onlara dört Şeyi emretti, dört şeyi yasakladı, Onlara, tek olan Allah’a iman etmeyi emretti: “Bilebiliyor musunuz tek olan Allah’a iman ne demek-tır?”buyurdu Onlar: “Allah ve Rasûlü daha iyi bilir” dediler: “Allah’­tan başka ilah olmadığına, Muhammedi’n de Allah’ın elçisi ol­duğuna şahitlik etmek, namazı kılmak, zekâtı vermek, ramazan orucunu tutmaktır, ganimetten beşte birini vermenizdir.”

buyurdu. Onlara dört şeyi de yasakladı: Hantemi (topraktan yapışmış testi) (kabaktan yapılmış testi) nakİrİ (hurma kütüğünden oyulmuş testi) ve  (ziftle kaplanmış test!. Hadisi anlatan ravl şöyte demiştir) galibs (rnözeffet yerine) mukayyeri (bu da ziftlenmiş testidir) dedi. Sonra da:  “Bunları ezberleyip be/leyin geride kalanlarınıza da bildirin “buyurdu.

(Hadîste geçen kullanımı yasaklanan eşyalar, içerisinde sıvı şeylerin konduğu bazı kaplardır. İslâm öncesi bu kaplar şarap yapımına daha elverişli olduğundan içe­risine, hurma ve üzüm şırası konulup şarap yapılırdı. Nitekim hadisin Müslim’de ge­çen rivayetinde bu hususu belirterek şöyle buyurmuştur: “İçerisine ufak hurma­ları atar sonra üzerine su döker, kabarıp fışkırması geçtiğinde bunu içer­siniz, Sonunda da biriniz amca oğlunu kılıçla vurur.” (Müslim, iman: 26) Bu ne­denle şarap yapımında kullanılan söz konusu kapların kullanımı tamamen yasaklan­mış, İslâm ahkamı yerleşip sebat bulduğunda, tıpkı kabir ziyaretinde olduğu gibi bunların kullanımı serbest bırakılmıştır. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.v.):

“Size birtakım kapları yasaklamıştım. Şüphesiz kaplar bir şeyi ne he­lâl kılar ne de haram, ama biline ki, sarhoşluk veren şeylerin tümü ha­ramdır.”‘buyurmuştur. (Müslim, Eşribe: 64, Tirmizî, Eşribe: 5)

Bir diğer hadiste de: “Size su tulumunda şıra yapmayı yasaklamıştım. Şimdi bütün kaplarda bunu içebilirsiniz, yalnız sarhoşluk veren şeyler bu­nun dışındadır, “buyurmuştur. (Müslim, Eşribe; 65) [40]

11-) İbni Abbâs (r.a.)’dan. Rasûlütlah (s.a.v.) Muâz b. Cebel (r.a.)’ı Yemene gönderdiğinde: “Şüphesiz sen Ehl-i Kitap bir topluma vara­caksın, onları davet edeceğin ilk şey Allah’a kulluk olacaktır. Eğer Allah tanırlarsa, Allah ‘m gece ve gündüz beş vakit namazı ken­dilerine farz kıldığını bildir. Eğer bunu yaparlarsa, Allah ‘m, malla­rından alınıp fakirlerine verilmek üzere zekâtı farz kıldığını ken­dilerine bildir. Eğer bunu kabul edip itaat ederlerse onlardan ze­kât al, ama halkın elindeki mallarının en değerlisini almaktan sakın.” buyurdu. [41]

12-) İbni Abbâs (r.a.)’dan. Hz. Peygamber (s.a.v.), Muâz (r.a.)’ı Yemen’e göndermiş ve şöyle buyurmuştur: “Mazlumun duasından da sakın, çünkü mazlumla Allah arasında hiçbir perde yoktur.” [42]

13-) Ebû Hureyre (r.a.) anlatır: “Hz. Peygamber (s.a.v.) vefat et­tiğinde Ebû Bekir (r.a.) Haiife olup Arapların bîr kısmı dinden döndükle­rinde Ömer (r.a.), Ebû Bekir (r.a.)’a:. “Sen nasıl olur da bu insanlara savaşa kalkarsın? Halbuki Rasûiüllah (s.a.v.): “İnsanlarla, Allah’tan başka ilah olmadığını söyleyene kadar savaşmakla emrolun-dum. Ama kim bu sözü söylerse benden canım ve malını ko­rumuş olur, ancak İslâm’ın koyduğu haklar hariçtir. Diğer (görülmeyen) konularda hesabı ise Allah’a aittir.” buyurmuştur.” dedi­ğinde: “Namazla zekâtın arasını ayıran her kim olursa Allah’a yemin ol­sun ki kesinlikle savaşırım. Çünkü zekât, malın hakkıdır, (islâm’ın koyduğu haklardandır.) Dolayısıyla Allah’a yemin olsun ki Rasûlüilah (s.a.v.)’e ver­mekte oldukları bir oğlak da olsa bunu bana vermezlerse kesinlikle bu sebepten dolayı onlarla savaşırım.” dedi. Ömer (r.a.): “Aliah’a yemin olsun ki bu şekildeki düşüncesi Allah’ın Ebû Bekir (r.a.)’tn savaşma ko­nusunda göğsünü açmasından başka bir şey değildir. Ben de onun gerçek doğru olduğunu bilip anladım.” demiştir. [43]

14-) Ebû Hureyre (r.a.)’dan. Rasûiüllah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Allah’tan başka ilah olmadığına şahitlik etmelerine, bana ve benim getirdiklerime iman etmelerine kadar insanlarla sa­vaşmakla emrohmdum. Eğer bunları yaptılarsa benim elimden mallarım ve kanlarını korumuş olurlar. İslâm’ın koyduğu hak­lar bunun dışındadır. Diğer (gömmeyen) konulardaki hesapları ise Aliah’a aittir,”

(İslâm’a giren kimseler Allah’ın güvencesi altındadır. Dolayısıyla Müslümanların mallan ve caniarı koruma altındadır. Kişiler amellerinin dış görünümü ve davranışlarına göre değerlendirilir. Hakla­rındaki hüküm de buna göre verilir. Gizli olan niyet ve düşüncelerin hesabını sor­mak, kulların vazifesi olmayıp Allah’a aittir. İslâm’ın koyduğu haklardan maksat, idam cezasını gerektiren bir suç işleyenin öldü­rülmesidir. 3u durumda o kişi yukandaki esaslan yerine getirmekle canını kurtarmış sayılamaz, dernektir) [44]

15-) İbni Ömer (r.a.)’dan. Rasûiüllah (s.a.v.): “Allah’tan başka Hah olmadığına, Muhammed’in Allah ‘m elçisi olduğuna şahitlik etmeleri, namaz kılmaları ve zekât vermelerine kadar insanlarla savaşmakta emroiundum. Eğer bunlan yaparlarsa benim elimden mallarını ve kanlarını korumuş olurlar. İslâm’ın koy­duğu haklar bunun dışındadır. Diğer (görülmeyen) konularda he­sapları ise Allah’a aittir, “buyurmuştur. [45]

[35] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 21-22.

[36] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 22.

[37] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 22.

[38] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 23.

[39] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 23.

[40] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 23-24.

[41] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 24.

[42] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 24.

[43] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 25.

[44] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 25.

[45] Muhammed Fuâd Abdülbâki, (Tahhik, Abdullah Feyzi Kocaer), Müttefekul Aleyh Hadisler, Hüner Yayınları: 25-26.

AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Şubat 2023
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim