• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
FIKIH
Browse:
  • Home
  • FIKIH
  • NİKAH BAHSİNE GİRİŞ

NİKAH BAHSİNE GİRİŞ

by Admin in FIKIH
Tags: dini nikah, dini nikah nasıl kıyılır, dini nikah nasıl yapılır, nikah, nikahın geçerli olması için gerekli şartlar, nikahın hükmü, nikahın rüknü

Hükmü : Kişinin(mâlî ve ahlâkî) durumuna göre, nikahın  hükmü de değişir.Farz,sünnet,mekruh,haram olabilir.Bu durumda ” Allah’ın emri.. ile kızınızı istiyoruz.” demek hatadır.

Ayet ve hadislerle sabittir :

“Size helal olan kadınlardan ikişer, üçer ve dörder tane nikâh edin.(edebilirsiniz)” (Nisâ :3)

‘’Nikah edin!’’ ayetin sonu her ne kadar emir olarak gelmişse de, her ne kadar emirler vacip ya da farzlığı gerektirse de,bazen mübahlığı ifade eder ve bu ayetteki emir de icma’ ile mübahlığı ifade etmektedir.

‘’Ey gençler topluluğu! Sizden kimin evlilik yükümlülüklerine gücü yeterse evlensin. Çünkü evlilik gözü daha çok öne eğer ve iffeti daha fazla korur. Kimin evlenmeğe gücü yetmezse, oruca devam etsin. Çünkü oruç onun için bir kalkandır.”

‘’Kim benim sünnetimi terk ederse, o benden değildir.”  (Müslim, Nikâh, 5; Nesâî, Nikâh, 4; Dârimî, Nikâh, 3; Ahmed b. Hanbel, II, 158, III, 341, 359, V, 409.Buhârî, Savm,10, Nikâh, II, III; Müslim, Nikâh,I, III; Ebû Dâvud, I; Tirmizî, Nikâh, I; Nesâî, Sıyâm, 43, Nikâh, III; İbn Mâce, Nikâh, I; Dârimî, Nikâh, II; Ahmed b. Hanbel, I, 378; 424, 425)

Nikahın rüknü kaçtır ve İslami esasa göre nikahın geçerliliği neye bağlıdır?


Cevap: Nikahın rüknü, icap ve kabulden ibaret olmak üzere ikidir. Yapılacak nikahın İslami ölçülere göre sahih sayılabilmesi için, kadın veya erkekten gelen evlenme teklifi de karşı tarafın kabulünü ifade eden söz de mazi (geçmiş zaman) sığası ile söylenmelidir. Mesela, şahitlerin huzurunda “Şu kadar mehir karşılığında seni nikahladım” dese, kadın da “Kabul ettim” diye karşılık verse, nikah akdi usulüne uygun biçimde yapılmış olur. Hiç olmazsa icap ve kabulden birinin geçmiş zaman ifadesi ile söylenmesi icap eder. Her iki söz, yani icap ve kabul, geniş zaman ifadesi ile “Alıyor musun.”, “Alıyorum”, “Varıyor musun?”, “Varıyorum” denilmesi ile nikah akdi İslami esaslara göre muteber olmaz.(Mehmet Emre,Üç Bin Seçme Fetva) > Bu anlatım ayrıca Mevlüt Özcan’ın anlatımı ve Multeka dahil olmak üzere klasik fıkıh kitaplarının ortak anlatımıdır.

AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Ocak 2023
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim