Bu mübarek ayda kimsesizleri hiç düşündük mü?Evlatları tarafından yalnız bırakılan anne babaları,garipleri hiç düşündük mü?
Allah Teala şöyle buyuruyor:
“Allah’a kulluk edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın! Anneye, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya ve ellerinizin altında bulunanlara (köle, cariye, hizmetçi ve benzerlerine) iyi davranın! Allah kendini beğenen ve daima böbürlenip duran kimseyi sevmez!”(1)
Sehl İbni Sa`d(radıyAllahu anh)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah (sallAllahu aleyhi ve sellem)şöyle buyurmuştur:“Ben ve yetimi himâye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız” buyurdu ve işaret parmağıyla orta parmağını, aralarını biraz aralayarak, gösterdi.’’ (2)
Mübarek ay devam ediyor, daha yeni başladı.Bizler huzur evlerini,yetimleri,kimsesizleri mutlu etmeliyiz.Onlar bizleri bekliyor.Çocukları tarafından yalnız bırakılmış,hor görülmüş, yaşlı anne babalar ,pencerelerde bizleri bekliyorlar.
Allah (celle celalüh) buyuruyor ki; ’’Mü’minlere kol kanat ger.” (3) “Yetimi sakın üzme, senden bir şey isteyeni azarlama!” (4)
“Dini yalan sayan kimseyi gördün mü? İşte o, öksüzü incitir, yoksulu doyurmak için ön ayak olmaz.” (5)
İnanan insanlar bu mübarek ayda kimsesizlerin yanında olandır.Ramazan-ı şerif için kurulan çadırlarda, oraya gelen kimsesizler ile muhabbet edip iftarları açıp,onların yüzlerine tebessüm bırakandır. Aişe (radıyAllahu anhâ) şöyle buyurdu: ’’Yanında iki kız çocuğu bulunan bir kadın gelerek bir şeyler istedi. Evde bir hurmadan başka bir şey yoktu.
Onu çıkarıp kadına verdim. Kendisi hiç tatmadan hurmayı ikiye bölerek çocuklarına verdikten sonra kalkıp gitti.
Bu sırada Peygamber (aleyhisselâm) yanımıza geldi. Ben bu olup biteni kendisine anlatınca şöyle buyurdu:“Her kim kız çocukları yüzünden bir sıkıntıya uğrar da onlara iyi bakarsa, bu çocuklar onu cehennem ateşinden koruyan bir siper olurlar.”(6)
Aişe(radıyAllahu anhâ)şöyle buyurdu:’’Sırtına iki çocuğunu almış yoksul bir kadın çıkageldi. Ona üç hurma verdim. O da çocuklarına birer hurma verdi; öteki hurmayı yemek için ağzına götürmüştü ki, çocukları onu da istediler.
Kadıncağız yemek istediği bu hurmayı çocuklarına bölüştürdü. Kadının bu tutumuna hayran kaldım ve yaptığını Resûlullah’a anlattım. Şöyle buyurdu:“Bu şefkati sebebiyle Allah Teâlâ o kadına mutlaka cenneti vermiş (veya) bu sebeple onu cehennemden âzâd etmiştir.” (7)
Ebü’d-Derdâ Uveymir (radıyAllahu anh) şöyle dedi:’’Ben Resûlullah (sallAllahu aleyhi ve sellem’i) şöyle buyururken duydum:
“Fakirleri kollayıp gözetiniz. Aranızdaki zayıflar sâyesinde Allah’dan yardım görüp ve rızıklandığınızdan şüpheniz olmasın.” (8)
Bu Ramazan-ı şerif ayında kimsesizlerin gönüllerini taçlandıralım.Elimizden geldiği kadar unutmayalım,unutturmayalım.
’’Her kim bir oruçluyu iftar ettirirse; sevabı noksanlaştırılmadan orucu tutanın sevabının bir misli, iftar ettiren için vardır.’’(9)
_________
Dipnotlar
1-Nisa,36
2-Buhârî, Talâk 25, Edeb 24. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 123; Tirmizî, Birr 14
3-Hicr,15
4-Duhâ,93
5-Mâûn,107
6-Buhari, Zekat 10, Edeb 18; Müslim, Birr 147;Ayrıca bk. Tirmizi, Birr 13
7-Müslim, Birr 148
8-Ebû Dâvûd, Cihâd 70. Ayrıca bk. Tirmizî, Cihâd 24; Nesâî, Cihâd 43
9- Tirmizi’de geçen bu hadis için İbn Hibban sahih demiştir, H.Numarası : 3429;Münavi’nin Feyzu’l Kadir’de belirttiğine göre ’Bu hadis umumi mana içerir yani oruçlu olan zengin olsun fakir olsun her kime iftar verilirse durum geçerlidir.’ Hadis numarası : H.Numarası : 8890