Regaib gecesi,hicri takvimin yedinci ayı olan Recep ayının ilk Cuma gecesidir.Rağbet olunan,arzulanan şeye, ragaib denir.Kelimenin aslı rağabe kelimesinden doğmuştur ve bu kelimenin türevleri olan sekiz kelime, Kur’an’da geçmektedir : (Nisa :127; Bakara :130; Tövbe :59,120; Meryem : 46; Enbiyâ :90; Kalem: 32; İnşirah: 8)Dini gece olarak adlandırılan geceler arasından en az rivayet bulunan gece,bu gecedir.
Bu gece ile ilgili sahih olmayan hadisler bölümü
Enes İbn Malik: ‘’… Kim recep ayının ilk Perşembe gününü oruç tutar ve o günün, akşamla yatsı arası on iki rekat namaz kılarsa, …Allah Teala o kimsenin günahlarını bağışlar.’’
Yukarıdaki mevzu hadisi delil olarak gören yazarlardan birisi A.F.Yavuz’dur.İslam ilmihali adlı eserinde ‘’on iki rekat namaz’’ kılmayı kabul ederek işlemiştir.Bazı kitapların bildirdiğine göre bu namaz,on ikinci yüz yılda türetilmiştir.
a) İbnu’l-Cevzi bu hadis hakkında şunları söyler: Bu (yukarıdaki) hadis Allah Resulü (s.a.v) üzerine uydurmadır.Hafız Abdulvahab’ı şöyle derken işittim: Bu hadisin ravileri meçhuldür.Ravilerle
ilgili bütün kitaplarda onları aradım ve bulamadım.( İbnul Cevzi, Mevzuat c.2s. 125-126)
b) Hafız Ebu’l-Hitab ise şunu söyler: “Regaib namazını uydurmakla itham edilen kimse Ali İbn Abdillah İbn Cahdami’dir. Meçhul olan raviler üzerine uydurmuştur.
c) Hafız el-İraki : O uydurma bir hadistir.
d) İmam Tartuşi:Recep ayındaki Regaip namazı ise,Beytil Makdis’de bizim bulunduğumuz yerde ancak h.480 senesinde ihdas (uydurulmuş) edilmiştir. Bundan Önce bu namazı ne gördük ve ne de duyduk.
‘’ Recep Allah’ın ayı,Şaban benim ayım,Ramazan ise ümmetimin ayıdır.’’Şevkâni,Fevaid adlı kitabın 100. Sayfasında , Sağâni de Mevzuat sayfa 10’da mevzu demiştir.
“Recep ayının diğer aylara üstünlüğü, Kur’an’ın diğer sözlere olan üstünlüğü gibidir. Şaban ayının diğer aylara üstünlüğü, benim diğer Peygamberlere olan üstünlüğüm gibidir. Ramazan ayının diğer aylara üstünlüğü, Allah’ın kullarına olan üstünlüğü gibidir.”İbn Hacer,mevzu demiştir.
Recep ayı hakkında sahih herhangi bir şey yoktur. Ancak, o da hürmetli aylardan biridir. Allah Teala kitabında şöyle buyurmaktadır.”…bunlardan dördü hürmetli aylardandır…’’(Tövbe:36)Bu aylar da: Recep, zilkade, zilhicce ve muharrem aylarıdır. Recep ayının faziletine dair herhangi özel bir hadis rivayet edilmemiştir. Sadece hasen bir hadis vardır: Peygamber (s.a.v) tuttuğu oruçların en fazlasını Şaban ayında tutardı. Kendisine bunun sebebi sorulduğunda, “Çünkü, Şaban ayı insanların receple ramazan ayı arasında kendisinden gafil oldukları bir aydır” diye buyurmuştur. Bu hadisten anlaşıldığına göre recep ayının bir fazileti var. Ama “Recep Allah’ın ayıdır. Şaban benim ayımdır. Ramazan da tüm ümmetin ayıdır” şeklinde rivayet edilen hadis ise münker bir hadistir. Aynı zamanda da zayıflığı kesin bir hadistir. Hatta alimlerden bir çokları bu hadisin mevzu bir hadis olduğunu söylemişlerdir. Daha doğrusu uydurma bir hadis. Gerek ilmi yönden gerekse dini yönden rivayet edilen bu hadisin herhangi bir kıymeti yoktur.(Prof.Dr.Yusuf Kardavi,Çağdaş Meselelere Fetvalar)