1) Prof.Dr.Mahmud Esad Coşan :
Nikâh iki kişinin, erkekle hanımın, beyle hanım efendinin icap ve kabulü ile olan bir akittir, bir anlaşmadır. Bu tek başına yapılırsa olmaz. Şahitler huzurunda olacak ki, işin içinde hile olmasın.
Ama bu, şahitler huzurunda olduğu zaman; tamam… Şahitler şahitlik ediyorlar ki; bunlar düğün yapmış, zina bahis konusu değil… Normal evleniyorlar bunlar, bu işin içinde sahte bir durum yok…Şahitli ispatlı olunca, kayıtlı olunca, nikâhtır bu… Bunda şek şüphe yok… Ama, dua olmayınca, usulüne uygun kıyılmayınca bazı eksiklikler olabilir. Nikâh memurlarının ifadelerine, soruyu soruş şekline, cevabı alış şekline dikkat etmesi lâzım!.. Eğer böyle bir nikâh olmuşsa, evlilik tamamdır.
Tabi, kardeşimiz dinî nikâh yaptırmamakla bir kusur işlemiş, bir hayırdan, bereketten mahrum olmuş oluyor ama, öyle çocukların gayri meşru çocuk olması gibi bir durum yoktur. Onu boş yere üzmüşler. Çocukların da nesebi sahihtir; çünkü, nikâhla olmuştur. O bakımdan Allah’ın izniyle, çocukları da sıhhatlidir, nikâhları da sağlamdır. Ama yakın zamanda bir de güzel dinî nikâh yapsınlar. Bu işin hayır, bereket, mübareklik meselesi vardır; onu da sağlasınlar.(Güncel Meseleler)
2) Mehmed Emre,Üç Bin Seçme Fetva : Resmi nikah yapıldıktan sonra dini bir nikah akdi yaptırmayı kesinlikle ihmal etmemelidir. Bu yolda hareket etmek, kanunen “suç” değil, dinen yerinde bir davranıştır.
3) Mevlüt Özcan,Din Görevlisinin El Kitabı : Hanefi mezhebine göre (resmi nikah) (geçerli) caiz değildir.Çünkü akit sığası nikahın sıhhatine mani oluyor.
4) Prof.Dr.Hamdi Döndüren,İlmihal : Hanefilere göre, âkil ve bâliğ Müslüman bir erkekle Müslüman veya ehl-i kitap bir kadının evlenmesinde iki şahidin hazır bulunması, icap ile kabulün o anda akdi meydana getirecek siyga ile ifade edilmesi akdin sıhhati için yeterlidir. Belediye memurunun veya bir din görevlisinin hazır bulunması nikâhın rükün veya şartlarından değildir. Sadece nikâhın belli kurallara uygun olarak akdedilmesini sağlayan aracılardır. Ancak belediye memurunun, evlenecek taraflarda Müslüman olma, süt hısımı bulunmama gibi dini şartları araştırma yetkisi bulunmadığı için nikâhın bir din görevlisinin denetiminde kıyılması, bu konuda düşülebilecek hataları önler. Bu yüzden resmî nikâhtan sonra İslâmî nikâhın akdedilmesi dini kurallara uygunluğu sağlar.