• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
FIKIH
Browse:
  • Home
  • FIKIH
  • SEHİV SECDESİ HAKKINDA BİR İNCELEME

SEHİV SECDESİ HAKKINDA BİR İNCELEME

by Admin in FIKIH
Tags: namazda hata, namazda şaşırmak, namazda yanılan ne yapmalı, namazda yanılgı, SEHİv secdesi, sehiv secdesi neden dolayı gerekir, sehiv secdesini gerektiren şeyler, sehiv secdesinin yapılışı
Hükmü : vacip
( sehiv secdesini gerektiren şeyler başlıca 3’tür : 1- farzın unutularak geciktirilmesi.  2- vacibin geciktirilmesi.  3-unutarak vacibi yapmamak  )
Sehiv secdesinin varlığı neyle sabit ? :Hadislerle sabittir .
‘’ …Ey Allah’ın resulü! Acaba namaza (bir şey mi) ilave edildi’ dediler. ‘Resulullah (s.a.v) :Hayır!’ diye cevap verdi. Cemaat:
Doğrusu beş rekat namaz kıldırdın da…’ dediler. Bunun üzerine
Resulullah (s.a.v) kıbleye döndü ve iki secde yaptı.’’ (Buhârî, Salât 31, Sehv 2; Müslim, Mesâcîd 89-96 (572); Ebu Dâvud, Salât 189-190 (1019, 1020, 1021, 1022};Ahmed b. Hanbel, 1/279, 424, 455.Buhârî, Sehv 2; Müslim, Mesâcîd 92 (572) Buhârî, Salât : 31/Buhari,sehv :6-7) )
‘’Rasûlullah (s.a.v) iki rekat kıldıktan sonra ayağa kalktı ve teşehhütte bulunmayı unuttu. Arkasında bulunan cemaat oturması için tespih getirdi (suphanallah,dedi) ise de o ayakta kalmaya devam etti; bunun üzerine arkasındaki cemaat da ayağa kalktı. Namazını bitirince selam vermeden önce sehiv secdesini yaptı.’’(Buharı, Sehv 1; Müslim, Mesâcid 85; Ebû Dâvûd, Salât 194; Tirmizî, Salât 171; Nesâi, Tatbik 106, Sehv 21)
“Namaz kılarken üç mü kıldım dört mü kıldım diye şüpheye düşersen,eğer zan-ı galibin dört ise hemen teşehhüt yap, sonra sen daha otururken ve selam vermemişken iki secde daha yap; sonra aynı şekilde teşehhüt oku, sonra selam ver.” (Ebu Dâvud, Salât 198, (1028). > Ebu Dâvud der ki: “Bu, İbni Mes’ut’tan rivâyet edilmiştir. Alimlerden kimse bunu Resulullah ‘a nispet etmemiştir. ‘’
“ Resulullah (s.a.v) buyurdular ki: “Biriniz namazında, iki mi kıldım, üç’mü kıldım diye şekke düşerse, şekki atsın, yakîn kesbettiği hususu esas alsın,sonra da selam vermezden önce iki secdede bulunsun. Eğer (bu kıldığı ile) beş rekat kılmışsa namazını onunla (sehiv secdesiyle) çift yapmış olur. Dördü tam kılmış idiyse, o iki secdesi, şeytanın burnunu sürtme olur.” (Müslim,Mesâcid 88, (571);Muvatta, Salât 62,(1, 95); Ebu Dâvud, Salât 197, (1024,1026, l027, l029); Tirmizî, Salât 291., (396); Nesâî, Sehv 24, (3, 27); İbni Mâce, İkâmet 132, (1210); 133, (1212)
“Biriniz namazında yanılır da bir mi iki mi kıldığını bilemezse, namazını bir üzerine bina etsin; iki mi üç mü kıldığını bilmezse iki üzerine bina etsin; üç mü dört mü kıldığını bilmezse üç üzerine bina etsin, sonra da selam vermezden önce (fazladan )iki secde yapsın..’’ (Tirmizi, Salât 291, (398)
İki tarafa mı yoksa tek tarafa mı selam verileceği ictihatla sabit olmuştur.
Şimdi de  fıkıh ve ilmihal kitaplarının bu konuya nasıl yaklaştığını görelim :
1) Ali fikri yavuz,İslam ilmihali : Sehiv secdesinde yalnız sağa selam verilir.(159-160)
2) Mevsıli,ihtiyar : Sehiv için iki tarafa selâm verilir. ‘Tek tarafa selâm verilir’ diyenler de olmuştur ki; en güzeli de budur.
3) Molla Hüsrev,Durer Ve Gurer : Muhtar olan, münferit için sehiv secdesi, iki yanına selâmdan sonra yapılmasıdır. İmam için bir yanına selâmdan sonradır. Çünkü imam, şayet iki yanma selâm verse, çok kere cemaatten bazısı imam selâm verdikten sonra namaza aykırı şey yapar.
4) Ömer Nasuhi Bilmen,Büyük İslam ilmihali : Son oturuşta yalnız “Tahiyyat” okunduktan sonra iki tarafa selam verilir. Yalnız sağ tarafa selam verdikten sonra sehiv secdelerinin yapılması daha faziletlidir, ihtiyata uygundur. Bundan dolayı cemaatle kılınan namazlarda cemaatın yanlışlıkla dağılmaması için, yalnız sağ tarafa selam verdikten sonra sehiv secdesi yapılması tercih edilmiştir.
5) Ebu’l-İhlâs Hasan el-Vefâî eş-Şürünbülâlî,Nurul izah: Sahih kavle göre yalnız sağ tarafa selam vermek kafidir. Selâm vermeden evvel sehiv secdesi yapmak, tenzîhen mekruhtur.
6) Seyfettin Yazıcı,İbadet Rehberi : Yalnız sağ tarafa selam verilir.
7) Seyfettin Yazıcı,Lüffi Şentürk,İslam İlmihali : Yalnız sağ tarafa selam verilir.
8 )  Diyanet,2ciltlik ilmihal : Ebu Hanife ve Ebu Yusuf’a göre 2 tarafa,İmam Muhammet’e göre tek tarafa selam verilir.Kendilerinden sonra gelip görüşleri değerlendirip seçim yapan alimlere göre de tek başına namaz kılanın 2 tarafa selam vermesini,cemaat halinde kılınırken de tek tarafa selam verilmesini seçmişlerdir.Böylece 2 ictihadı da reddetmemiş oluruz.
Kitapların büyük kısmı hatta incelemeye aldığımız kitaplarda ,Diyanet-komisyonuna ait 2 ciltlik ilmihal harici hiçbir kitapta, Fatiha’dan sonra okunacak zammi sürenin ,Fatiha’nın , rüku ve secdenin ne kadar geciktirilmesi durumunda sehiv secdesinin gerekli olacağına dair bilgi verilmemiştir.
Diyanet-komisyon(2ciltlik)ilmihal : Namazın bir rüknünü eda edecek miktarda gecikmeden dolayı sehiv secdesi gereklidir.
Bu (gecikme miktarı belirtmeyenler) konusunda  yukarıda  adı geçen kitaplara ilave olarak şunlar da örnek olarak verilebilir :
1) İbrahim Halebi,Mülteka
2) İmam Merginani,Hidaye
3) Mevlüt Özcan,Din Görevlisinin El Kitabı
HAZIRLAYAN : EfuNKAR
AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Ocak 2023
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim