SİTE AVLAMA OPERASYONU ADLI YAZILARIMIZIN İKİNCİ PERDESİNDE ARAPÇA EĞİTİMİ VERDİĞİNİ ZANNEDEN SİTELER ELE ALINARAK İNCELENMİŞ VE TESPİT EDİLEN YANLIŞLAR BU YAZIMIZDA SERGİLENMİŞTİR.
MÜBTEDA VE HABERİN MARİFELİKLE İLGİSİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLA
”Cümle harfi cerlerle başlamadığı sürece Mübteda her zaman marifedir (belirlidir) ve cümlenin başında yer alır.”
Bu yazı sitenin birinde yer almaktadır.Sözde,ilahiyat okuyanlar için yardımcı bir kaynak rolü oynayan bu site,esasında yanlış bilgi vermektedir çünkü cümle harfi cerle başlamadığı her durumda, mübteda her zaman marife olmaz! Aşağıda söylediğimize delil olan örnek verilmiştir.
Görüldüğü üzere havleha haber,külliyatun mubtedadır.Burada cümle harfi cerle başlamadığı halde mubteda nekredir.Aynı zamanda cümle başında da değildir.
Başka bir site :
”Mübteda maarifedir. Yani belirli bir kelimedir. Yani ال takısı almış bir kelimedir.
Haber nekira bir kelimedir. Yani belirsizdir. Yani ال takısı almamış bir kelimedir.”
demiş ve bu konuyu bitirmiş.
Konuyla ilgili bir başka site de şunu yazmış :
”Mübteda daima marife (elif lamlı) haber ise nekradır (elif lamsız).”
Mübteda marifedir,diye bir kural yoktur!Bazen marife olur,denilseydi doğru denilmiş olurdu.Haber nekredir,denilmiş ve bir hata daha yapılmıştır çünkü haber bazen marife bazen de nekredir.Görüldüğü üzere diğer site de mübteda daima marifedir,demiş ki bu da bir hatadır.
DELİL :
Örnekler,aöf ilahiyat arapça 1 kitabının 5. ünitesinden alınmıştır.Örneklerin birinde haber marife mubteda nekredir.Diğer örnekteyse mübteda marife haber nekredir.
Sitenin biri : ”
Fiil cümlesi, genellikle, zamana bağlı olayları anlatır ve bir fiille başlar.” demiş.
Oysa genellikle diye bir şey yok çünkü her zaman fiil cümlesi zaman manası içerir bu yüzden daima zamana bağlı olaylar anlatır.Ayrıca fiil cümlesi daima fiille başlar,yani genellikle değil!
DELİLİ :
”En yegterine bi ehadil ezmineti-sselaseti”(Kafiye,sayf no :2)
”Ma delle bi heyetihi vaz’an ala ehadil ezmineti-sselaseti.”(İzhar,sayf no : 2,genel kitaba göre sayf no : 111)
Her iki tarifte de fiil cümlesinin üç zamandan birine delalet ettiği anlatılmaktadır.Bu kaynak kitapları bilmeden arapça öğretiyor olduğunu sanmak,milletin kârından çok zararına olacaktır çünkü yanlış bilgi,insanı yanlışa götürür!
İNCELENMESİNİ İSTEDİĞİNİZ BİR SİTE VARSA BİZE BİLDİRMENİZ YETERLİ OLACAKTIR.