• İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
  • İlahiyat Arapça Eğitim Seti
  • D.B.Meal Video Takip
  • Sanal-Medrese
USUL DERSLERİ
Browse:
  • Home
  • USUL DERSLERİ
  • SÜNNETİN KISIMLARI

SÜNNETİN KISIMLARI

by Admin in USUL DERSLERİ
Tags: sünnet kaça ayrılır, sünnetin kısımları

1-(kavli sünnet)Peygamber efendimizin sözleri; mesela: “Şüphesiz ki Allah, ümmetim gönüllerine gelen vesveseleri yapmadıkça benim sayemde ( günah yazma işi) kaldırdı.(Buhari,ıtk :6/Müslim,iman :201-2/Tirmizi,talak :8) “Ramazan hilalini görünce orucu tutun, Şevval hilalini görünce orucu yeyin.” (Buhârî, Savm, II; Müslim, Sıyâm, 4,18)

2-(fiili sünnet)Peygamber efendimizin bizzat yaptığı işler: Meselâ; “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın ” (Buhârî, Ezân, 18; Edeb, 27; Âhad, I)


3-(Takriri Sünnet)onaylama ile sünnet: Peygamber efendimiz (sav)in, sahabe-i kiramın söylediği veya yaptığı şeyler karşısında sükut etmesi, onlara karşı çıkmaması ya da razı olduğunu gösteren bir tavır takmmasıdır. Çünkü Peygamber efendimiz (sav)in reddedilmesi gereken bir mesele karşısında susması mümkün değildir. Zira Allah Teâlâ “o, iyiliği emreder, kötülükten men eder.’’(Araf : 157)diye buyurmaktadır.

Takriri sünnete örnek : Bir gün Hz. Peygamber, kabir başında ağlayan bir kadına rastlar. Ona; “Allah’tan kork ve sabret. ” der. Kadın Rasûlüllah (s.a.s)’ı tanımadan; “Benim başıma gelen, senin başına gelmediği için beni anlayamazsın” diye cevap verir. Daha sonra onun Allah elçisi olduğunu öğrenince de, evine giderek özür diler. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurur: “Asıl sabır, olayla ilk karşılaşmada gösteren sabırdır” (Buhârî Cenâiz, 32). Burada Allah’ın Rasûlünün kadının kabir ziyaretine ses çıkarmadığı görülmektedir. Bu, erkekler gibi kadınlar için de kabir ziyaretinin caiz olduğunu gösteren bir takrirdir.

Yukarda anlatılan sünnet, peygamberimize ait olan sünnettir.Bir de sahabe ve tabiine ait sünnetler ve hadisler vardır ki bu hadisler uydurma olarak değil sadece kendilerine ait oldukları için bu ayrıma tabi tutulmuştur ve hadis kitaplarımız arasında bunlar da bulunmaktadır.Kısaca ;

Mevkuf hadis : Sahabenin bizzat kendi sözleri, demektir.

Maktu’ hadis : Tabiinin bizzat kendi sözleri,demektir.

Bu hadislerin delil olarak kullanılması bakımından incelenmesi ;

Ebu hanife’ye isnad edilen bir söz vardır : ‘’ Resulullah’tan gelen hadisler(merfu hadisler) başımız gözümüz üzerinde yeri vardır.Sahabe hadislerinde ise biz(fakihler)birini seçmekte özgürüz.Tabiine ait hadislere gelince biz de adam onlar da adam.’’

AdminPost author

Merkez-i Delil

Cevabı iptal etmek için tıklayın.

You must be logged in to post a comment.

Takvim

Şubat 2023
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« May    

Add some widgets to this area!

Ulumulislam.com 2022 Sanal Medrese

WhatsApp ile görüşelim