Yaşar Nuri Öztürk Diyanet ne diyor ? Kabe imamı olmayan bir namazı yüzlerce kişiye kıldırıyor :D Prof.Dr.Cevat Akşit ne diyor ? Cübbeli hoca olmayan bir namazı mı anlatıyor ? Mustafa İslamoğlu var olmayan bir namaz hakkında mı konuşuyor ? Ömer Döngeloğlu , Yaşar Nuri için ne dedi ? Doç.Dr.Nihat Hatipoğlu,teravih hakkında ne dedi ?
http://www.youtube.com/watch?v=A3NL18JJMUg
”Peygamberimiz teravih namazını yasaklamıştır.” ”20 rekatlı teravih yok.” Kim diyor bunları ? Prof Yaşar Nuri Öztürk.
Kitaplar ne diyor ? – Yaşar Nuri Öztürk’ün bu sözleri doğru mudur ?
Teravih namazının peygamberimiz Hz.Muhammet tarafından 8 rekat olarak kılındığı ve bu namazı kıldırdığı kesindir.Peygamberimizden sonra Hz.Ömer bu namazı 20 rekat olarak kılmış ve kılınmasını istemiştir.Bir sahabe olan Hz.Ömer ,20 rekat olarak kılmamızı istemiş,kılın demişse buna dayanarak teravih 20 rekattır denilebilir mi ?Hz.Ömer bizler için delil olabilir mi ? Cennetle müjdelenen on sahabiden birisi olan Hz.Ömer’i mi dinleyelim yoksa ?
Dinimizde Edille-i Şer’iyye olarak ifade edilen dini deliller arasında sahabe sözü vardır.Sahabenin söylemleri ve uygulamaları bizler için delildir.
Sahbe sözünün delil olduğunu beyan eden bir kaç kitap sayabilir miyiz ?
1) Prof.Dr.Abdül Kerim Zeydan,Fıkıh Usulü
2) Hasan Karakaya,Fıkıh Usulü
3) Prof.Dr.Fahrettin Atar,Fıkıh Usulü
4) Prof.Dr.Vehbe Zuhayli,Fıkıh Usulü
5) Prof.Dr.Zekiyyüddin Şaban,İslam Hukuk ilminin Esasları
6) Prof.Dr.Taha Cabir,Fıkıh Usulü
7) Prof.Dr.Muhammed Ebu Zehra,Fıkıh Usulü
8 ) Prof.Dr.Hamdi Döndüren,Delilleriyle İslam İlmihali
9) Komisyon,Diyanet iki ciltlik İlmihal
Peki bir de hadis söyleyebilir miyiz ?
”Size, benim sünnetime ve benden sonra râşid halîfelerin sünnetine sarılmanızı tavsiye ederim.”Buyurmuştur.Kaynak :Ebû Dâvûd (Sünen), İbn-i Mâce (Sünen), Dârimi (Sünen), Ahmed bin Hanbel,Müsned)
Teravih ile ilgili bir kaç hadis
“Her kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ı ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buharî, İman, 25, 27; Müslim, Musafi’in, 173, 176; İbn Mace, İkametu’s-Salâ, 173; Tirmizî, Savm, 83)
“Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur.” (İbn Mâce, İkametu’s-Salâ, 173; İbn Hanbel, I, 191, 195)
Ramazan ayında bir keresinde Peygamberimiz yalnız yatsı namazını kıldırarak(teravihi kıldırmadan) evine çekilmiş ve teravih namazı için çıkmamış ve sabah namazına kadar bekleyen cemaate namazdan sonra “teravih için beklediğinizi biliyordum fakat üzerinize farz olur da edasından aciz kalırsınız diye korktum.” (Buhari:2,252; Müslim:1,524)
Teravih hakkında kitaplar ne diyor ?
Şamil İslam Ansiklopedisi : Teravih namazı, kadın erkek her müslüman için sünnet-i müekkededir. Ramazan gecelerini ihya etmek için kılınan Teravih namazı, Kur’an’da zikredilmemektedir. Fakat hakkında çok sayıda hadis rivâyet edilmiştir (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, Mısır, (t.y) III, 53). Ebû Hureyre’nin naklettiği bir hadise göre Resulullah (s.a.s), Ramazan gecelerini ihya etmeyi teşvik etmiş, fakat bunu kesin olarak emretmemiştir. Bu konuda; “Her kim inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ı ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır” (Buharî, İman, 25, 27; Müslim, Musafi’in, 173, 176; İbn Mace, İkametu’s-Salâ, 173; Tirmizî, Savm, 83) diye buyurmuştur. Hadis alimlerinden en-Nevevî, Hz. Muhammed (s.a.s)’in ashabına Ramazanı ihya etmeyi vacip kılmadığını, fakat mendup olarak emredip teşvik ettiğini, İslâm alimlerinin de bunun mendup olduğunda ittifak ettiklerini kaydetmektedir. En-Nevevî, “Ramazanı ihya etmenin, teravih namazını kılmakla hasıl olduğunu” da zikretmektedir. Bu açıdan Hz. Muhammed (s.a.s)’in, “her kim Ramazan’ı ihva ederse” sözü, “her kim geceleri namaz kılarak Ramazan’ı ihya ederse” şeklinde anlaşılmalıdır (en-Nevevî, el-Minhâc, 1924, VI, 39)
Diyanet iki ciltlik ilmihal,cilt bir sayfa no : 311 ”Teravih namazı sünneti müekkededir.Teheccüd namazı 12 rekatı geçmediği halde teravih namazı 20 rekattır.”Ankara,2006,Sondan ikinci paragraf.(Yazarları arasında eski Diyanet İşleri Başkanı olan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da vardır.)
Diyanet iki ciltlik ilmihal,cilt bir sayfa no 313 : ” Kuvvetli rivayetler,Hz.Peygamberin ramazanın son bir kaç
günü mescitte teravih namazı kıldırdığını göstermektedir.” Ankara,2006,ikinci paragraf.(Yazarları arasında eski Diyanet İşleri Başkanı olan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da vardır.)
Diyanet iki ciltlik ilmihal,cilt bir sayfa no : 313-34 (Geniş izah)
Teravih namazı konusunda sahâbe uygulamasına gelince; Hz. Peygamber’in vefatından sonra Ebû Bekir ve kısmen de Ömer döneminde teravih namazı münferiden, yani cemaat olmaksızın kılınmaktaydı. Bir ramazan gecesi Ömer mescide çıktığında, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldığını görmüş ve dağınık bir şekilde kılmak yerine insanları bir imamın arkasında toplayıp teravih namazının cemaatle daha derli toplu ve düzenli bir şekilde kılınmasının uygun olacağını düşünmüş ve ertesi gün Übey b. Kâ‘b’ı teravih imamı tayin etmiştir. Ömer insanların bu şekilde derli toplu ve düzenli olarak teravih namazı kılmalarını da “Bu ne de güzel bir yeniliktir!” diye nitelemiştir. Yenilik diye tercüme ettiğimiz bid‘at kelimesi, Hz. Peygamber zamanında olmayıp, ondan sonra ortaya çıkan anlayış ve uygulamalar için kullanılmaktadır. Teravih namazı, Hz. Peygamber tarafından birkaç kez cemaatle kılındığına göre, Hz. Ömer’in “Bu ne güzel bir yeniliktir” sözü, teravih namazı kılmanın bir yenilik olduğunu göstermez. O halde Hz. Ömer bu sözle ya teravihin düzenli olarak cemaatle kılınmasını, ya Hz. Peygamber’in kıldığı sayıya ziyade yapılmış olmasını, yani sekizden yirmiye çıkarılmış olmasını, ya da her ikisini birlikte kastetmiş olacaktır.
Öte yandan, sahâbe zamanında teravih namazının yirmi rek‘at kılındığı konusunda icma bulunduğu ileri sürülmektedir. Mâlik, Muvatta adlı eserinde Hz. Ömer’in, Übey b. Kâ‘b ile Temîm ed-Dârî’yi ramazanda cemaate 11 rek‘at namaz kıldırmak üzere teravih imamı tayin ettiğini, imamın her rek‘atta yaklaşık 100 âyet okuduğunu, kıyamın uzaması sebebiyle bir kısım cemaatin bastona dayanmak ihtiyacını hissettiğini ve fecrin doğmasına yakın bir zamanda evlere dağıldıklarını kaydetmiştir. Kimi bilginler teravih namazının 11 rek‘at kılındığı rivayetinin yanlış olduğunu ileri sürerken, kimileri 11 rek‘at kılma uygulamasının teravihin cemaatle kılınmaya başladığı ilk günlere ait olduğu, sonraları teravih namazının 20 olarak yerleştiği yorumunda bulunmuşlardır. Bu yorum, Hz. Peygamber’in 11 rek‘at dışında gece namazı kılmadığı rivayetiyle uyumludur.
Bu rivayetlerden anlaşıldığına göre teravih namazı sekiz rek‘at olarak kıldırılıyor, fakat her bir rek‘atta yaklaşık 100 âyet okunduğu için bu namaz oldukça uzun sürüyordu. Maksat belli bir sayıda namaz kılmak değil, geceyi ihya etmek olduğu için gitgide, her bir rek‘atta okunan âyet sayısı azaltılmış, buna mukabil teravihin rek‘at sayısı artırılmıştır. Ömer’in uygulamasıyla bu sayı 20 olarak yerleşmiş, Hz. Osman ve Hz. Ali zamanında ve daha sonraları bu şekilde devam etmiştir. Gerek Sünnî gerek Şiî fıkıh mezhepleri içinde teravih namazının 20 rek‘attan az olduğunu söyleyen bir mezhep yoktur.
Bu açıklamalara göre teravih namazının sekiz rek‘atının Hz. Peygamber’in sünneti, geri kalan 12 rek‘atının ise, teravihin 20 rek‘at olduğuna dair zayıf rivayet dikkate alınmayacak olursa, sahâbenin sünneti ve İslâm ümmetinin ramazan ayını ihya gayesiyle yaşattığı geleneği olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu durumu birbirinden ayırmak için bazı Hanefîler teravih namazının ilk sekiz rek‘atının râtibe sünnet, geri kalan 12 rek‘atının ise müstehap olduğunu söylemişlerdir.(Yazarları arasında eski Diyanet İşleri Başkanı olan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da vardır.)
Ömer Nasuhi Bilmen,İlmihal (Türkiye Cumhuriyetinin beşinci Diyanet İşleri Başkanıdır.) : Teravih namazını, her iki rekatta bir selam vererek on selam ile bitirmek daha faziletlidir. Dört rekatta bir selam da verilebilir. Sekizde, onda veya yirmi rekatta bir selam vererek bitirmek de caizdir. Fakat böyle kılmak mekruh sayılmaktadır.
Prof.Dr.Hamdi Döndüren,ilmihal : Teravih namazını her iki rekatta bir selam vererek, on selam ile bitirmek daha faziletlidir. Dört rekatta bir selam da verilebilir. Sekizde, onda, hatta yirmide bir selam vermek de caizdir. Fakat bu kerahetten hali bulunmaz.
Diyanet’in sitesinden : Terâvih namazını iki rekatta bir selam vererek ve dört rekatın sonunda biraz dinlenerek kılınması müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (lâ ilâhe illallâh demek) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.
Ali Fikri Yavuz,İslam İlmihali : En faziletli olan, iki rekatta bir selam vererek on selamla namazı tamamlamak ve her dört rekat sonunda,tesbih veya salevat okuyarak beklemektir.
Prof.Dr.Hamdi Döndüren,İslam ilmihali : Teravih namazı yirmi rekattir.
Ebu Şuca,Büyük Şafii İlmihali : Teravih namazı Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınır, yirmi rekattır.
İbn Abidin, Reddul-Muhtar : Teravih erkek ve kadınlara icmaan sünnet-i müekkededir. Çünkü Hulefâ-i Râşidin buna devam etmişlerdir.
El-Mavsılî ,İhtiyar : Teravih namazı sünnet-i müekkededir: Çünkü Hz. Peygamber (sas) bazı (Ramazan) gecelerinde teravih namazı kılmış, bize farz olabileceği endişesiyle, devamlı kılmayışının mazeretini açıklamıştır. Hulefa-yı Râşidîn de bu namaza devam etmişlerdir. Hz. Ömer (ra) in zamanından günümüze kadar bütün müslümanlar bu namazı kılmaya devam edegelmektedirler. Rasûlullah (sas) bir hadîs-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur: “Müminlerin güzel gördükleri şey Allah (cc) katında da güzeldir.”( Müsned, Ahmed b. Hanbel)
Molla Hüsrev,Durer Ve Gurer : (Osmanlı Devletinin üçüncü şeyhülislamı ve Fatih Sultan Mehmed Hanın hocasıdır.)
Teravih, Resûlullâh’in sünnetidir. Çünkü Resûlullâh’in, Ramazanın bazı gecelerinde teravihi kıldığı sahihtir. Bu namaza devamı bırakmada beyân ettiği özür, teravihin bizim üzerimi¬ze farz olmasından korkmasıdır.Bundan sonra, Teravihe, Hulefâ-i Râşidin devam ettiler. Resûlullâh :
”Size, benim sünnetime ve benden sonra râşid halîfelerin sünnetine sarılmanızı tavsiye ederim.”Buyurmuştur.Kaynak :Ebû Dâvûd (Sünen), İbn-i Mâce (Sünen), Dârimi (Sünen), Ahmed bin Hanbel,Müsned)
El Mebsut,Serahsi,Tercüme edenler 19 Prof.Doktordur.Bunlardan meşhur olanlardan bazılarını sıralayalım :
Prof.Dr.Cevat AKŞİT,Prof.Dr.Fahrettin ATAR, Prof.Dr.Faruk BEŞER,Prof.Dr.Hamdi DÖNDÜREN.bu kitabın önemi nedir ?Hanefi mezhebinin
kaynak sayılacak bir fıkıh kitabıdır.1000 yıl önce yazılmıştır.Kitap Karahanlılar zamanında yazılmıştır.Tercümesi 31 cilttir.Bu kitap diyor ki : Teravih namazı,biz hanefilere göre 20 rekattır.İmam Malik,36 rekat
olduğunu söylemiştir.Ebu Zer hadisi bunun delilidir ki ”peygamberimiz,ramazanın çıkmasına yedi gün kala çıkmış ve
sahabilere gecenin üçte biri geçinceye kadar namaz kıldırmıştı…
Hasan b.Ziyad’tan naklen Ebu Hanife şöyle demiştir : Teravih namazı terkesilmesi caiz olamayan sünnet bir namazdır.Çünkü peygamberimiz
bu namzı devamlı kılmışır.Sonra da devamlı olarak camide cemaatle kılmayı terketmekteki özrünü açıklamıştır.
Bu da böyle yaparsa bize farz olmasından korkmasıdır.Daha sonra raşid halifeler( Ebu Bekir,Ömer,Ali,Osman) buna düzenli olarak devam etmiştir…
Ümmet-i Muhammed teravihin meşru ve caiz oldğuna dair icma etmiştir.İlim ehlinden kimse bunu inkar etmemiştir.Rafiziler hariç.(Cilt 2,sayfa 213-215.)